Доступність посилання

ТОП новини

Арешт депутата в Криму – торжество справедливості чи «розборки» всередині влади?


Сімферополь – У Криму правоохоронці затримали депутата Верховної Ради автономії Сергія Казаченка, який входить до проурядової коаліції. Це вже другий відомий кримський політик, заарештований за останній місяць, і третій народний обранець з провладної фракції «Крим», що потрапив за ґрати.

Сергій Казаченко
За офіційним повідомленням кримського главку міліції, Сергій Казаченко затриманий «за підозрою в розкраданні коштів у особливо великих розмірах вкладників кредитної спілки «Південний». За попередніми даними слідства, завдані збитки сягають 65 мільйонів гривень, а загальна кількість потерпілих – понад три тисячі осіб.

У справі проходить ще низка посадовців, які в різний період часу обіймали керівні посади у спілці, але серед них депутатів немає. Разом з тим, Сергій Казаченко – не перший депутат із фракції «Крим», створеної Блоком Сергія Куницина, нинішнього представника Президента України Віктора Януковича в Криму, які мають проблеми з правоохоронцями. Кілька років тому був заарештований депутат Рувим Аронов, якого нещодавно засудили і він відбуває покарання за ґратами.

Колишній міністр фінансів Криму Олександр Гресс
А на початку червня правоохоронці заарештували ще одного соратника представника Президента, котрий незадовго до цього добровільно склав повноваження депутата кримського парламенту. Колишньому міністру фінансів Криму Олександру Грессу, який останнім часом очолював інститут «КримНІІпроект» у Севастополі, правоохоронці інкримінують незаконне присвоєння 60 мільйонів гривень.

Цей колись впливовий політик вважається дуже близьким до Сергія Куницина, зазначає керівник сімферопольського Центру журналістських розслідувань Валентина Самар. «Цей арешт Гресса найбільш небезпечний самому Куницину, бо Гресс – із наближеного його кола, – каже вона. – Якщо дійсно будуть докази зловживань затриманого на посаді, то якісь нитки можуть бути прив’язані до Куницина».

Зачистка перед виборами?


Представник Президента Януковича в Криму Сергій Куницин
Сам Сергій Куницин не коментує арешти своїх політичних соратників. Але його колега у фракції в кримському парламенті і перший заступник на посаді представника Президента Володимир Казарін в інтерв’ю місцевим мас-медіа заступився і за Олександра Гресса, і за Сергія Казаченка. Він висловив переконання у невинності обох і в тому, що вони зможуть довести це у судах.

Разом з тим ціла низка кримських політиків – як із коаліції, так і з опозиції уже закликали Президента Януковича звільнити Сергія Куницина з посади його представника в Криму. За даними місцевої преси, це може статися уже наступного тижня, коли глава держави планує приїхати на півострів.

Водночас, мас-медіа пишуть, що арешти близьких до Сергія Куницина політиків суттєво можуть позначитися на розвиткові політичної ситуації в Криму. Валентина Самар вважає, що Куницину слід дати відповідь на найбільш важливе питання про доцільність і безпечність вести самостійну гру.

«Йдеться про створення конкуренції для Партії регіонів, зокрема, команді Василя Джарти, у Криму. Бо електоральне поле у них одне. І владу Джарти ділити ні з ким тут не збирається», – вважає керівник сімферопольського Центру журналістських розслідувань Валентина Самар.

Фракція «Крим» була створена Блоком Сергія Куницина і налічує 10 депутатів зі 100 за списком у Верховній Раді Криму. У травні вона увійшла до парламентської коаліції, а сам Сергій Куницин у квітні був призначений постійним представником Президента України в Криму. Останнім часом місцеві мас-медіа активно пишуть про суперництво між новим прем’єр-міністром автономії з Макіївки, «регіоналом» Василем Джарти і Сергієм Кунициним, який, за даними преси, користується підтримкою глави Адміністрації Президента України Сергія Льовочкіна.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG