Доступність посилання

ТОП новини

Польща й надалі виступатиме адвокатом України в ЄС (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі зауважують, що коли Польща головуватиме в ЄС у 2011 році, вона й надалі просуватиме українські інтеграційні намагання в Брюсселі. Деякі газети продовжують тему перспектив співпраці МВФ із Україною та не без певного песимізму прогнозують можливу відмову з боку Фонду у подальшій співпраці з Києвом. Як інформує європейська преса, проблеми британських нафто- і газовидобувних компаній в Україні тривають.

Брюссельське видання EUObserver, інформуючи про завершення головування в ЄС уряду Іспанії та передачу естафети Мадридом з 1 липня Бельгії, не забуває, що у 2011 році до керівництва ЄС прийде Польща, котра вже заявила про свої плани на цей період. Йдеться, зокрема, про те, що Варшава планує під час свого головування в Євросоюзі не лише провести переговори щодо бюджету ЄС на 2014-2020 роки, а й «просуватиме питання щодо інтеграції в ЄС пострадянських країн на кшталт України». EUObserver також цитує польського експерта з Центру європейських політичних досліджень Петра Качинського, котрий каже, що Варшава також повинна буде зосередиться у 2011 році на таких технічних питаннях, як «безвізові поїздки українців» до ЄС.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» інформує, що окрім «Реґал Петролеум», ще одна британська енергетична компанія «Кадоґан Петролеум» також має проблеми з ліцензією на видобування газового конденсату в Україні. Речники компанії визнали цього тижня, що уряд у Києві також зупинив ліцензії «Кадоґан Петролеум», як і раніше «Реґал Петролеум». Втрати від цього призупинення склали для компанії майже 140 тисяч доларів США і «Кадоґан Петролеум» має наміри покрити ці збитки надалі після вирішення проблем із українським міністерством охорони навколишнього середовища. Експерти з Європейського банку реконструкції і розвитку попереджали іноземні компанії про занадто високі ризики інвестування в українську нафтову та газову промисловість, де панує значний рівень непрозорості.

Російська «Нєзавісімая газета» вважає, що перспектива відмови МВФ від співпраці з Україною може призвести до визнання її «нестабільною державою з високим ризиком ведення бізнесу, з якою ризикує співпрацювати лише Росія». Ця газета також цитує експерта, котрий стверджує, що російські банки, пов’язані з Кремлем, мають спеціальний бюджет для України, котрий пропорційний із кредитами, які Київ просить від МВФ (19-20 мільярдів доларів). Але, як наголошує московське видання, «російські і західні кредити мають для Києва різну цінність» і «російські не можуть замінити кредити від МВФ».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG