Доступність посилання

ТОП новини

Молдова відзначатиме «День радянської окупації» попри протести Москви


Виконувач обов'язків президента Молдови Міхай Ґімпу поклав квіти до пам'ятника жертвам радянської окупації і тоталітарного комуністичного режиму в Кишиневі, 28 червня 2010 року
Виконувач обов'язків президента Молдови Міхай Ґімпу поклав квіти до пам'ятника жертвам радянської окупації і тоталітарного комуністичного режиму в Кишиневі, 28 червня 2010 року

Прага – Молдовський лідер попросив Москву не вказувати, які історичні події має відзначати його країна. Виконувач обов’язків президента Міхай Ґімпу заявив, що Москва має «поважати волю молдован». Він закликав припинити критику Кишинева щодо того, що Молдова відзначатиме дату введення радянських військ на територію нинішньої Молдови на початку Другої світової війни як «День окупації».

Виконувач обов’язків президента Молдови Міхай Ґімпу говорить, що не розуміє суті претензій Росії до його країни у зв’язку з указом, в якому йдеться про відзначення 28 червня дня «скорботи і жалоби». Цього дня 1940 року радянські війська увійшли на територію Східної Румунії, включно з територією нинішньої Молдови.

«Російська Федерація визнала незалежність Молдови, і в Декларації про незалежність також говориться про окупацію. Крім того, події 28 червня сталися після Пакту Молотова-Ріббентропа, який засудив парламент та прем'єр-міністр Російської Федерації», – заявив Міхай Ґімпу у відповідь на претензії, висловлені російським міністерством закордонних справ.

Російські офіційні особи звинувачують керівництво Молдови у «переписуванні історії». Подібне формулювання мала і постанова, яку одностайно ухвалила російська Державна дума у середу. А вже в четвер мер Москви Юрій Лужков закликав москвичів та всіх росіян бойкотувати молдовські продукти доти, доки Молдова не вибачиться за указ та не скасує його.

«Пам’ятати історію чи переписувати її?»
Мітинг перед посольством Росії в Кишиневі. Проросійські демонстранти тримають банер з написом «Ми любимо тебе, Росіє!» на протест проти указу про відзначення 28 червня як Дня радянської окупації Молдови

Молдовський лідер відповів на це, що «доля молдовської держави є важливіша, ніж пару яблук, чи морквин». За словами Ґімпу, 28 червня 1940 року почалася «трагедія молдовського народу – депортація, організований голод та денаціоналізація». «Пам’ятати про це – наш обов’язок», – заявив Ґімпу, підписуючи указ.

Проте не всі навіть у правлячій коаліції підтримують жорстку позицію лідера. Думітру Дяков, один із лідерів Демократичної партії, яка входить до коаліції з чотирьох партій, говорить, що Ґімпу переслідує цим рішенням власні політичні амбіції.

«Пан Ґімпу застряг в окопах, і інколи він висовує голову звідти, щоб повоювати з Радянським Союзом, навіть якщо це означає воювати з примарою, бо Радянський Союз не існує вже 20 років», – зауважив Дяков.

Комуністи, які після понад десятиліття перебування у владі опинилися в опозиції, звинувачують керівництво Молдови в тому, що указ має на меті погіршення стосунків із Росією та заборону Комуністичної партії.

Територія Молдови, за винятком сепаратистського регіону Придністров’я, була частиною Румунії до Другої світової війни. За пактом Молотова-Ріббентропа Радянський Союз анексував цю територію разом із нинішнім півднем Одещини та частиною історичної Буковини (нинішня Чернівеччина).
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG