Доступність посилання

ТОП новини

У Карлових Варах відкрився 45-й міжнародний кінофестиваль


Прага – Сьогодні у Карлових Варах – відомому курорті на заході Чехії – відкривається 45-й міжнародний кінофестиваль. Саме в цей час відбувається одна з найпрестижніших акцій – каретна променада, яка щороку збирає найбільше публіки. Найвідоміших гостей фестивалю на відкриття привозять на справжніх каретах із візниками, потім гості ступають на довгий червоний килим і показуються публіці.

Коли у 1946 році кільком ентузіастам фільму вдалось відкрити у знаменитому чеському курорті перший міжнародний кінофестиваль, мабуть, вони не передбачали, що кінофестиваль житиме і в наступному, 21-му, столітті. Метою було продовжити традиції чехословацького кіно, яке в міжвоєнний період вийшло на перші місця в Європі.

Найтяжчими в історії були десятиліття комуністичного режиму, коли компартія намагалась перетворити фестиваль на свою трибуну.

Нові традиції фестивалю

Та найцікавіші його сторінки пише незалежна Чехія. Протягом останнього десятиліття кінофестиваль у Карлових Карах увійшов до категорії «А», тобто найвищої, до якої належать кінофестивалі у Каннах, Берліні чи Венеції.

Чехи зуміли показати себе у світі: майстерно складена програма фестивалю щороку включає кілька десятків світових та європейських кінопрем’єр, до фестивалів залучають найвідоміших акторів, режисерів, сценаристів, тих, які сьогодні формують світову кіномоду. До Карлових Вар приїжджають і тисячі любителів кіно з Чехії й зі світу.

Ще одна риса Карловарського фестивалю – серед глядачів у кінозалах переважають студенти, для яких, незважаючи на кризу, організатори домоглися знижки на квитки.

Фестивальна афіша

І цього року фестивальна афіша повниться славними іменами і фільмами.

Уляна Донатова із прес-центру фестивалю зазначає: «Цього року на міжнародному фестивалі ми покажемо 204 фільми, з яких 180 – повнометражні художні фільми. У нас відбудеться 15 світових кінопрем'єр і 20 європейських прем’єр. Програма фестивалю дуже багата. Сподіваюсь, глядачі матимуть з чого вибрати. До трьох конкурсних секцій включені стрічки з усього світу».

У конкурсній програмі 12 стрічок, серед яких відома «Сітка для комарів» іспанського режисера Аґусти Віли, французька стрічка «Миле зло» чи польський фільм «Мати Тереза для котів». А відкриє фестивальний показ оскаровий фільм «Шалене серце» відомого режисера Скотта Купера, він особисто представить його у Карлових Варах.

Гості й нагороди

Серед найвідоміших гостей – американський актор Джуд Ло, якому у Карлових Варах буде вручена спеціальна нагорода президента фестивалю. Чекають також російського актора і режисера Микиту Михалкова, на фестивалі він представить свою стрічку «Втомлені сонцем-2» й отримає за творчі досягнення «Кришталевий глобус» – головну нагороду фестивалю.

Українських стрічок у програмі фестивалю немає.

45-й міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах завершиться 10 липня виголошенням найкращого фільму, найкращого актора і сценарію. Свій вибір за традицією зроблять і глядачі – приз симпатій глядачів належить до найпрестижніших.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG