Доступність посилання

ТОП новини

Президентом Польщі став Коморовський: стабілізація країни чи монополізація?


Переможець президентських перегонів Броніслав Коморовський
Переможець президентських перегонів Броніслав Коморовський

Варшава – Президентські вибори, що відбулися в неділю, поляки називають винятковими в історії своєї країни. Впродовж останніх тижнів результати опитувань громадської думки вказували на те, що кандидати на пост президента Броніслав Коморовський та Ярослав Качинський користуються приблизно однаковою підтримкою виборців. Тож велика напруга зберігалась аж до моменту оголошення екзит-полів. Із незначною перевагою голосів переміг спікер парламенту Броніслав Коморовський. За попередніми даними Державної виборчої комісії Польщі, за Коморовського проголосували понад 53,1 відсотка виборців, за Качинського – 46,99.

Ще у неділю ввечері, відразу після оголошення даних екзит-полів, Польща спостерігала за тріумфом у штабі Коморовського. Саме за результатами екзит-полів, навіть не чекаючи на дані з Державної виборчої комісії, суперник Коморовського Ярослав Качинський привітав переможця.

Броніслав Коморовський у своїй промові переможця наголосив на тому, що він буде президентом усієї Польщі. Він зауважив, що країна поділена як ніколи раніше. «Поділений увесь народ, це майже 50 на 50, ці поділи пролягають через місцеві громади, пролягають через сім’ї, через серця людей, Ми мусимо виконати велике завдання, щоб ці поділи не перешкоджали у співпраці для будування національної згоди», – заявив Коморовський.

Та однопартійці Коморовського запевняють, що саме тепер Польща стане стабільнішою, а це особливо важливо в час глобальної фінансової кризи. Мовляв, припиняться чвари між президентом та прем’єром, адже і Броніслав Коморовський, і польський прем’єр Дональд Туск – члени однієї партії «Громадянська платформа».

Головний економіст Польського Західного банку WBK Мацей Релюґа каже, що польська фінансова система негайно ж позитивно відреагувала на політичну стабілізацію у країні. «Ми зауважили зміцнення злотого на один відсоток. Думаю, що це пов’язано з переконанням деяких гравців на ринку, що тепер уряд зможе здійснювати економічні реформи, оскільки не буде загроз президентського вето», – зазначив економіст.

Поразка, але не трагедія

Натомість прихильники Ярослава Качинського вбачають у такій ситуації небезпеку монополізації влади, що не сприятиме демократії. У Варшаві під президентським палацом відбулися дуже емоційні суперечки між прихильниками Качинського та Коморовського. З боку розчарованих результатами виборів прихильників Качинського лунали звинувачення на адресу Коморовського, який начебто занедбав розслідування причин смоленської катастрофи.

Проте, всупереч сумним настроям виборців Качинського, політики з його штабу запевняють, що насправді ця поразка не є трагедією. Мовляв, вибори показали, що в країні є сильна опозиція, готова до місцевих та парламентських виборів, які відбудуться незабаром. Зі штабу Качинського вже лунають голоси, які твердять, що саме Качинский – це майбутній прем’єр Польщі.

Коментуючи результати виборів, польські експерти кажуть, що політика президента Коморовського щодо східних сусідів Польщі, зокрема щодо України буде політикою його партії – «Громадянської платформи». А це означає так звану європеїзацію і прагматизацію польсько-українських відносин, тобто співпраця розвиватиметься за схемою, визначеною програмою «Східне партнерство». Відповідно до цієї програми, пріоритетним для Польщі стає співробітництво Європейського Союзу з усіма шістьма його східними партнерами, в тому числі з Україною. Польща співпрацюватиме з Україною, як з партнером Євросоюзу, та, ймовірно, не ставитиме питання про членство України в ЄС так однозначно, як це робила ще кілька місяців тому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG