Доступність посилання

ТОП новини

Польські дебати про передвиборчі дебати


 Прихильники кандидата на президента Ярослава Качиньського
Прихильники кандидата на президента Ярослава Качиньського

Варшава – 20 червня Польща обиратиме президента. За даними опитувань громадської думки, полякам не вдасться обрати голову держави у першому турі. Також, за нинішніми прогнозами, явка не охопить і 50 відсотків виборців. Збільшити зацікавлення виборами могли б дебати двох найбільш реальних кандидатів на пост голови держави – Броніслава Коморовського та Ярослава Качинського. Та ці політики зустрітись у відкритому двобої не поспішають.

Польські оглядачі кажуть, що порівняно слабке зацікавлення виборами не в останню чергу зумовлене незнанням програм кандидатів та одноманітністю політичної реклами. Мовляв, вибори опинились у тіні розслідування причин смоленської катастрофи та величезної повені. Тим важливішими мали би бути публічні дебати кандидатів на пост президента. Найцікавішою, як для оглядачів політичного життя, так і для пересічних поляків була б дискусія двох лідерів виборчих перегонів – Броніслава Коморовського та Ярослава Качинського.

Питання про те, чи відбудеться зустріч цих політиків у відкритому інтелектуальному двобої не сходить зі шпальт провідних польських газет. Утім Коморовський і Качинський ніяк не домовляться про зустріч у телеефірі «наживо».

Вибори президентські чи парламентські?

Дирекція Першої програми польського публічного телебачення запросила до участі в теледебатах, які відбудуться у неділю 13 червня чотирьох фаворитів виборчих перегонів. Усі четверо запрошених представляють провідні політичні сили країни. Про свою згоду на участь у цих дебатах заявив Ярослав Качинський.

«Усі, запрошені на теледебати кандидати, представляють певні парламентські сили, і цим вирізняються на тлі інших. Тому я вважаю, що такі дебати не заперечуватимуть принципів демократії», – зауважив Качинський.

Натомість категорично відмовляється від участі у таких теледебатах Броніслав Коморовський. Голова його виборчого штабу Славомир Новак зазначив: «Найцікавіші, з точки зору громадської думки, дебати у форматі один проти одного. Та Ярослав Качинський уникає таких дебатів, тікає від них».

Сам Коморовський твердить, що готовий дискутувати або тільки з Качинським, або ж із ним, але за участю усіх кандидатів. Мовляв, не можна дискримінувати безпартійних. Думку Коморовського поділяє Анджей Олєховський, безпартійний кандидат на президента. «Це абсурдне і незрозуміле рішення, телебачення запропонувало, аби в цих дебатах взяли участь представники політичних партій, які мають свої фракції у парламенті. Може хтось сплутав президентські вибори з парламентськими?» – зауважує Коморовський.

Керівник виборчого штабу Ярослава Качинського Йоанна Клюзік-Ростковська заохочує Броніслава Коморовського до участі в теледебатах чотирьох. Натякаючи на політичну рекламу Коморовського, де наголос робиться на відвазі кандидата, вона іронізує: « Я звертаюся до пана маршалка з закликом про відвагу. Відваги, пане Коморовський, чекаємо на Вас у неділю! Сподіваємося, що Ви зміните свою думку».

Прихильники Качинського, кепкуючи над Коморовським, кажуть, що той не хоче прийти на недільні теледебати, бо під час публічних виступів заговорюється і робить смішні помилки. Пояснюючи свою позицію, Коморовський твердить, що під час зустрічі у прямому телеефірі TVP-1 можна сподіватися підігрування Качинському. Він наголошує, що керівництво цього каналу близьке до «Права і справедливості» – партії братів Качинських. Коморовський вважає, що рішення про теледебати було прийняте у нього за спиною. «Є такий добрий звичай, що перш ніж приймаються важливі рішення, їх узгоджують, – каже він. – Я не хочу погодитися з тим, що Ярослав Качинський і його штаб щось узгодили з дирекцію телебачення, яке контролюється «Правом і справедливістю».

Дискусія з порожнім кріслом?

Поки кандидати та їхні штаби вирішують долю теледебатів, свою пропозицію політикам зробили студенти Варшавського університету. Саме у цьому навчальному закладі відбулася дискусія, до участі в якій запросили всіх учасників виборчих перегонів на президентське крісло. На ці дебати, які на живо транслювались в інтернеті, Броніслав Коморовський прийшов. Натомість відмовилися від участі Ярослав Качинський. Саме під час цих дебатів Броніслав Коморовський, який дотепер намагався контролювати свої емоції, не стримався і вперше дуже різко висловився на адресу свого головного конкурента. «Я вважаю, що треба затримати Ярослава Качинського та «Право і справедливість», треба його затримати, бо Польща – це надто солідна країна для того, аби згодитися на експерименти Ярослава Качинського, який наче б то змінився».

Обидва виборчі штаби продовжують тримати громадськість у напрузі. Дотепер невідомо, чи відбудуться довгоочікувані теледебати. Та скоріш за все, у неділю в телестудії одне з крісел буде порожнім. Не виключено, що телевізійники поставлять на ньому картку з прізвищем Коморовського. Судячи з усього, теледебати двох головних учасників президентських перегонів відбудуться щойно перед другим туром виборів, що запланований на 4 липня.
XS
SM
MD
LG