Доступність посилання

ТОП новини

Прагматична Польща напередодні виборів президента


Варшава – У Польщі тривають перегони за місце у президентському палаці. Учора про початок своєї виборчої кампанії офіційно оголосив представник партії влади – Броніслав Коморовський. Того ж дня відбулися перші теледебати кандидатів на пост президента. Під час виборчих дискусій вимальовуються образи майбутніх стосунків Польщі з її сусідами.

Вчорашній офіційний старт виборчої кампанії кандидата у президенти Броніслава Коморовського польські оглядачі порівняли з проводами на війну. Були палкі побажання перемоги й несподівано гострі випади у бік головного конкурента – Ярослава Качинського, який своєї кампанії ще не розпочав.

У тіні урочистого початку кампанії Коморовського залишились перші теледебати двох інших кандидатів у президенти – Анджея Олеховського та Марка Юрка. Під час цих дебатів прозвучали вельми важливі сигнали для сусідів Польщі, зокрема й України.

За димовою завісою емоцій, що нагнітаються навколо протистояння Коморовського і Качинського, губляться програми цих головних учасників виборчих перегонів. Та, як вважають експерти, обриси польської політики після президентських виборів можна розгледіти у кампаніях інших кандидатів на найвищий пост у державі.

Саме вчора на телеканалі TVN відбулися перші теледебати кандидатів у президенти, в яких взяли участь Анджей Олеховський та Марек Юрек. Олеховський – один із засновників нинішньої партії влади «Громадянська платформа» і колишній міністр закордонних справ Польщі. Юрек – один із найбільш яскравих політиків правого спектру польського політичного життя, донедавна голова Сейму. Перший – представляє погляди, що близькі оточенню Броніслава Коморовського. Другий – висловлює ідеї, які ближчі «Праву і справедливості», партії братів Качинських.

Із наддержавами чи з найближчими сусідами?

Під час дебатів обидва кандидати поділилися думками щодо майбутньої польської зовнішньої політики. Олеховський наголошував на потребі прагматизації стосунків між Польщею та сусідніми державами. Він переконаний, що поляки повинні зосередитися на співпраці з Німеччиною та Росією. Мовляв, дві наддержави, які впродовж століть були загрозою для Польщі, сьогодні можуть стати її шансом. «Треба довести до повного нашого примирення з Німеччиною та розпочати нормальний діалог із Росією», – зазначив зокрема Олеховський.

Натомість Юрек вказував на необхідність зміцнення ролі Польщі в Європі як самостійного гравця. На його думку, Польща в Європейському Союзі не може займатися лише протестами, або тільки підтакуванням сильнішим, вона повинна показувати, якої саме спільноти хоче. За словами цього політика, Польща мусить шукати партнерів серед найближчих сусідів. Як каже цей кандидат у президенти, Центральна Європа не може бути периферією Євросоюзу.

Радіо Свобода звернулося за коментарем до ведучого вчорашніх теледебатів – Анджея Ґодлевського. Цей журналіст-політолог звертає увагу на певний парадокс нинішньої виборчої кампанії. Мовляв, поки її найважливіші гравці взагалі не дискутують між собою й обходять гострі кути зовнішньої політики, їхні позиції висловлюють Олеховський та Юрек.

Серед іншого Ґодлевський сказав: «Анджей Олеховський та Марек Юрек під час цих недільних дебатів говорили те, що могли б сказати Броніслав Коморовський та Ярослав Качинський. На мою думку, обидва кандидати досить сильно наголосили на принципових питаннях. Олеховський – про необхідність співпраці з Росією та Німеччиною, Юрек – про регіональні союзи».

Як вважає Ґодлевський, якщо під час цієї виборчої кампанії у студії зустрінуться головні її учасники – Коморовський та Качинський, думки висловлені Олеховським та Юреком, будуть повторені у дещо м’якшій формі. Та все ж, ймовірні магістральні напрямки майбутньої зовнішньої політики Польщі вказано саме під час перших дебатів.

Таким чином, сусіди Польщі, зокрема й Україна, певні висновки можуть робити вже тепер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG