Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ухвалив постанову щодо без’ядерного статусу України


Верховна Рада доручила Кабінетові Міністрів підготувати проект міжнародного договору про гарантії безпеки України й забезпечити його підписання провідними ядерними державами – Росією, Великою Британією, США, Китаєм і Францією.

За ухвалення в цілому постанови «Про заяву Верховної Ради «Без’ядерному статусу України – реальні гарантії» проголосували 345 депутатів за мінімально необхідних 226.

В ухваленій парламентом заяві нагадується, що в підписаному в грудні 1994 року в Будапешті меморандумі про гарантії безпеки Україні у зв’язку з її відмовою від ядерної зброї Росія, Великобританія й США зобов’язалися поважати незалежність і суверенітет України, утримуватися від погрози силою й від економічного тиску для підпорядкування країни своїм власним інтересам.

Однак депутати вважають, що нинішня міжнародна ситуація й тенденції її розвитку вимагають еволюції цього меморандуму й ухвалення окремого документа, який би гарантував національну безпеку України.

Тому Верховна Рада закликає парламенти Росії, Великої Британії, США, Китаю й Франції підтримати ініціативу розробки такої угоди.

У лютому парламент ухвалив цю постанову в першому читанні, тим самим заявивши про намір доручити Кабміну підготувати проект міжнародного договору про дотримання прав неядерних держав. Автор проекту постанови – депутат від фракції блоку Литвина Сергій Гриневецький.
XS
SM
MD
LG