Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожує звільнення міністрові оборони Єжелю


Михайло Єжель
Михайло Єжель

Київ – На позачерговому засіданні Ради національної безпеки та оборони керівництво держави має обговорювати проблеми оборонної галузі. У пресі пройшла інформація про можливе звільнення міністра оборони України Михайла Єжеля.

Інформація про можливе звільнення Михайла Єжеля з посади міністра оборони з’явилася в одному з українських ЗМІ.

Мовляв, після візиту до Криму Президент Віктор Янукович залишився дуже невдоволений станом справ у Збройних Силах і нібито вже планує замінити нинішнього керівника Міноборони на регіонала Олександра Кузьмука.

Однак сам народний депутат заперечив цю інформацію: Олександр Кузьмук заявив, що подібних пропозицій не отримував.

У Президента не поспішають звільняти міністра

За словами керівника Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, говорити про звільнення Михайла Єжеля зарано. «Буде засідання, міністр звітуватиме, а також обговорюватимуться важливі питання розвитку оборонної галузі в Україні. І лише потім Президент може ухвалити таке рішення», – каже він.

На думку директора Українського інституту публічної політики Віктора Чумака, проблема Збройних Сил України – не в міністрі, а в нестачі фінансування. «Сталося так, що Міноборони фінансувалося на такому низькому рівні, що соромно сказати, – це 0,6–0,8% від ВВП, тоді як має бути 3%», – додає експерт.

Цього року на реформування і розвиток Збройних Сил України із загального та спеціального фондів держбюджету збираються надати близько 880 мільйонів гривень. Віктор Чумак зазначає, що обсяги фінансування Збройних Сил в Україні замалі, особливо зважаючи на те, що Україна тепер – позаблокова держава. «Питання в тому, що всі ці роки, коли при владі були різні уряди й коаліції, в Україні абсолютно не було військової політики», – наголошує він.

Про Збройні Сили нині нічого не знають

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що звільнення міністра оборони можливе, проте небажане для нової влади.

«Широка громадськість не розуміє і не знає, чим займається нинішній міністр оборони і чим живуть Збройні Сили – таке враження, що їх узагалі немає. Знімуть чи не знімуть міністра – це простих громадян не торкнеться», – каже політолог.

У Міністерстві оборони інформацію щодо можливого звільнення Михайла Єжеля назвали недостовірною, зазначивши, що міністр «працює у звичайному режимі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG