Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи ухвалила доповідь щодо міноритарних мов в Україні


Комітет міністрів Ради Європи ухвалив сьогодні першу доповідь щодо застосування Європейської хартії регіональних мов або мов меншин в Україні. Доповідь була підготовлена комісією незалежних експертів, які здійснюють моніторинг застосування Хартії, йдеться в повідомленні на сайті Ради Європи.

Із посиланням на цю доповідь, Рада Європи закликає Україну покращити ситуацію щодо міноритарних мов в галузі освіти, зокрема гарантуючи право на отримання освіти мовами меншин.

Рада Європи також закликає Україну змінити наявні межі офіційного використання міноритарних мов в адміністративному житті на місцевому та регіональному рівнях.

Організація рекомендує органам влади забезпечити, щоб квоти для трансляції телевізійних та радіо програм, а також вимога дублювати і титрувати всі іноземні фільми українською мовою, не перешкоджали трансляціям міноритарними мовами.

Україна має вжити ефективних заходів захисту та сприяння караїмській мові та мові кримчаків, які перебувають під загрозою зникнення.

У цілому, Рада Європи наголошує на необхідності підтримувати той рівень захисту та сприяння міноритарним мовам, що існував до ратифікації Хартії.
XS
SM
MD
LG