Доступність посилання

ТОП новини

У Сребрениці в Боснії згадують 15-і роковини трагедії


У неділю сповнюється 15 років від початку так званої «Сребреницької різанини», коли під час війни в Боснії і Герцеговині 1990-х років війська боснійських сербів у липні 1995 року протягом кількох днів винищили понад 8 тисяч чоловіків і хлопців, босняків за національністю (раніше їх називали «боснійськими мусульманами»), в босняцькому анклаві Сребрениця навколо однойменного міста, що був розташований посеред підконтрольних сербам територій.

Цього дня в меморіальному комплексі Поточарі під Сребреницею під час жалобної церемонії пам’яті роковин трагедії також перепоховають останки ще 775 недавно ідентифікованих через аналіз ДНК жертв, які раніше виявили в масових могилах.

Очікують, що в церемонії, крім боснійського керівництва, також візьмуть участь президенти Сербії і Хорватії і прем’єр-міністр Туреччини.

Президент Сербії Борис Тадич заявив напередодні, що його присутність буде «актом примирення і мостом між народами колишньої спільної держави».

А прем’єр-міністр Сербії Мирко Цветкович у своїй заяві з нагоди роковин сказав, що настав час для примирення народів Західних Балкан після воєн часів розпаду колишньої Югославії 1990-х років.

Загалом на території колишнього анклаву Сребрениця, що її ООН проголосила «безпечною зоною», але яку не вберегли від боснійських сербів миротворчі війська ООН, були вбиті, за офіційними боснійськими даними, 8 тисяч 373 особи, серед них близько 500 віком до 18 років, а також кількадесят жінок і дівчат.

Наразі ідентифіковано останки близько 6 з половиною тисяч жертв із виявлених масових поховань. У меморіальному комплексі Поточарі під Сребреницею вже перепоховано 3 тисячі 749 із них.

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії визнав це масове вбивство, наймасштабніше в Європі з часів Другої світової війни, за геноцид.

Босняки – місцеві слов’яни, мусульмани за вірою, предки яких були свого часу ісламізовані під час турецьких завоювань – є одним із трьох найчисленніших етносів Боснії і Герцеговини, поруч із боснійськими сербами і боснійськими хорватами.
XS
SM
MD
LG