Доступність посилання

ТОП новини

Відома Петриківка відзначає 138-у річницю з дня заснування


Відоме на весь світ своїм декоративним розписом селище Петриківка на Дніпропетровщині відзначає свою 138-у річницю від дня заснування, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За усним переказом, заснував Петриківку легендарний запорозький козак Петрик, однак історики вважають роком заснування селища 1772-й рік, коли до петриківської слободи перенесли дерев’яну церкву з одного із зимівників останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського.

Донині в Петриківці збереглася інша церква, побудовою якої опікувався Калнишевський, – церква Різдва Богородиці, яка є пам’яткою архітектури України національного значення, але перебуває у вкрай занедбаному стані.

За переказом, Петриківка ніколи не знала кріпацтва, саме цим деякі дослідники пояснюють розквіт декоративно-прикладного мистецтва в поселенні.

Сучасні майстри та майстрині Петриківки володіють секретами кількох різновидів народної творчості. Найвідоміший із них – самобутній настінний розпис.

У селищі майже двадцять років діє Центр народного мистецтва «Петриківка», який об’єднує провідних майстрів розпису, серед них 20 членів Національної спілки художників України, 5 заслужених майстрів народної творчості. Їхні твори виставляються у багатьох країнах світу.
XS
SM
MD
LG