Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль: судно з допомогою з Лівії не пропустять до Смуги Гази


Судну з Лівії, яке прямує до Смуги Гази з гуманітарною допомогою, не дозволять пристати до берега цієї частини палестинських територій, заявив у неділю міністр закордонних справ Ізраїлю Авіґдор Ліберман.

Виступаючи на Армійському радіо, він заявив «дуже чітко»: «жодне судно не прибуде до Гази», бо, за його словами, «ми не дозволимо завдати шкоди нашому суверенітетові».

Організатори рейсу судна з Лівії заявили, що це судно під прапором Молдови далі прямує до Смуги Гази, але, якщо йому перешкодять пристати, піде розвантажуватися до порту Ель-Аріш у Єгипті.

Як заявив керівник гуманітарної організації, яка спорядила судно, Юсеф Савані, вони не хочуть «влаштовувати провокації» і мають на меті тільки доставити палестинцям 2 тисячі тон харчів і медикаментів.

Ізраїль раніше заявляв, що не змінить своєї політики морської блокади Смуги Гази і що гуманітарну допомогу для цієї частини палестинських територій можна розвантажувати в ізраїльському порті Ашдод.

Наприкінці травня трагічно закінчилася інша схожа спроба, організатори якої, на відміну від нинішньої, прямо заявляли, що хочуть саме прорвати блокаду. Зупиняючи одне з суден спорядженого в Туреччині конвою, ізраїльські десантники застрелили 9 турецьких пропалестинських активістів – за офіційною версією, захищаючись від їхнього нападу. Учасники конвою запевняли, що стрілянина була неспровокована.

Ізраїль наполягає на морській блокаді Смуги Гази і на перевірці всіх вантажів, які прямують до неї як гуманітарні, щоб перешкодити можливому постачанню зброї радикальному антиізраїльському рухові «Хамас», який контролює цю частину палестинських територій.
XS
SM
MD
LG