Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі відзначили річницю перемоги в Конотопській битві


В Одесі урочисто відзначили в неділю 351-у річницю перемоги українських козаків над московськими військами в Конотопській битві 1659 року.

Урочисте покладання квітів до пам’ятника Богданові Хмельницькому, приурочене до річниці перемоги українського козацького війська під проводом гетьмана Івана Виговського під Конотопом, і засідання «круглого столу» з цієї нагоди провели активісти обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів, козацького товариства «Січ», краєзнавці, викладачі вишів, письменники і представники низки громадських організацій, повідомляє агентство «УНІАН».

«Блискуча козацька перемога під Конотопом над московськими окупаційними військами … є однією із славних сторінок історії України і назавжди залишиться у вдячній пам’яті нащадків», – заявив керівник об’єднання ветеранів Віктор Мастеренко. За його словами, «козаки виявили взірці мужності у битві за визволення народу від іноземного гніту».

Учасники «круглого столу» вирішили заснувати обласний літературний конкурс, присвячений темі Конотопської битви.

Конотопська битва, відома також як Соснівська битва, відбулася при річці Соснівці під містом Конотопом, нині Сумської області, 9 липня за новим стилем (29 червня за старим) 1659 року. У ній козаки гетьмана Івана Виговського з кримським військом під командуванням Мехмеда ІV Гірея й польсько-литовським загоном Андрія Потоцького розбили російське військо під головуванням Олексія Трубецького, яке близько 70 днів тримало в облозі Конотоп.
XS
SM
MD
LG