Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Японії не піде в відставку через можливу невдачу його партії


Прем’єр-міністр Японії Наото Кан заявив у неділю, що не піде в відставку, хоча опитування на виході з дільниць після виборів до верхньої палати парламенту раніше цього дня свідчать, що його Демократична партія з союзниками може втратити в ній більшість.

Виступаючи на телебаченні, він також вибачився перед виборцями й заявив, що, мабуть, погано пояснив необхідність підвищити податки, що він зробив нещодавно.

На офіційні результати виборів, у яких переобирали половину депутатів верхньої палати, чекають не раніше від понеділка.

Якщо дані опитувань підтвердяться, це ще не означатиме безпосередньої загрози урядові, бо в Японії головні повноваження має нижня палата, де Демократична партія має абсолютну більшість.

Але все ж це ускладнить прем’єрові завдання здійснювати його політику, і, за словами оглядачів, йому доведеться шукати в верхній палаті нових союзників, щоб разом відновити контроль над нею.

Лівоцентристська ліберальна Демократична партія прийшла до влади в Японії за результатами виборів до нижньої палати парламенту минулого року, 10 місяців тому, і тим поклала край більш як півстолітньому перебуванню при владі правоцентристської консервативної Ліберально-демократичної партії.

За цей час підтримка демократів знизилася, найбільше через те, що Наото Кан запропонував підвищити податок із продажу задля скорочення державного боргу.

Більшість у верхній Палаті радників, яка має в Японії дещо менше повноважень, ніж нижня Палата представників, Демократична партія разом із союзниками мала ще від виборів 2007 року – якраз мінімальних 122 депутати з 242, – але цього було недостатньо для приходу до влади.

Депутати верхньої палати парламенту Японії обираються на шість років; що три роки обирається половина її складу – 121 із загалом 242 депутатів. Нижню палату з 480 депутатів обирають кожні чотири роки (крім випадків дострокових виборів). Прем’єр-міністра призначають обидві палати, але вирішальне слово має нижня.
XS
SM
MD
LG