Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд може змінити «регіональну прописку»


Київ – Сьогодні мають відбутися вибори голови Конституційного Суду України. Трирічний термін повноважень Андрія Стрижака добіг кінця наприкінці минулого тижня. Прізвища претендентів на посаду не розголошують. Проте, за словами опозиціонерів, влада потурбувалася про те, щоб головою Конституційного Суду став лояльний до неї кандидат. Адже у планах влади конституційна реформа.

В останній день своїх повноважень – 9 липня – Андрій Стрижак на прес-конференції підтвердив, що нового голову Конституційного Суду оберуть 12 липня. За його словами, прізвища кандидатів на посаду голови КС стануть відомі лише на спеціальному пленарному засіданні, а до того їх не розголошують.

У кулуарах КС кажуть, що найбільші шанси очолити Конституційний Суд є в заступника голови суду Анатолія Головіна. На його користь поінформовані джерела наводять той аргумент, що пан Головін походить з Донецької області, звідки й чинний Президент Віктор Янукович. Як відзначають експерти, досі чинний голова Конституційного Суду Андрій Стрижак походив із Закарпаття. Свого часу його призначення пов’язували з ім’ям іншого закарпатця – тодішнім керівником президентського секретаріату Віктором Балогою.

Опозиція каже, що трьох суддів – «підвісили»

Керівник політико-правових програм центру ім. Разумкова Юрій Якименко каже, що процес висунення кандидатур у КС відбувається не публічно. «Інформації по тому, що зараз відбувається в Конституційному Суді в плані внутрішніх пертурбацій і призначенні нового голови, – практично немає, – каже він. – Всі процеси відбуваються на кулуарному рівні. Найімовірніше, готується кандидатура, яка при голосуванні гарантовано набиратиме більшість».

КС формується за квотним принципом Президентом, парламентом та з’їздом суддів. Напередодні обрання голови КС з’явилася інформація про те, що троє суддів Конституційного Суду відсторонені від виконання обов’язків.

«Якщо не допущені будуть до голосування троє суддів, які представляють Верховний Суд, це будуть не вибори голови, а фарс, – каже член парламентського комітету з питань правосуддя, глава опозиційного уряду Сергій Соболєв. – Тільки навколо цього відбуватиметься головна інтрига».

Натоміть Андрій Стрижак зазначив, що всі судді КС братимуть участь у засіданні, на якому обиратимуть нового голову, і навіть мають шанс бути обраними.

Від КС очікують прогнозованої лояльності

Проте навіть за такої ситуації у влади достатньо можливостей провести свою кандидатуру. Бо більшість конституційних суддів є лояльними до влади. На думку Юрія Якименка, показовим є рішення Конституційного Суду, що коаліцію можуть формувати не лише депутатські фракції, але й окремі депутати.

«Після коаліційного рішення ситуація в КС стабілізована, – зазначає експерт. – Будуть судді, які мають окрему думку. І вони, в принципі, вже відомі. Але мені здається, що більшість, яка ухвалюватиме потрібні рішення, там уже сформувалася».

Опозиціонери та політологи звертають у вагу на те, що зараз влада опрацьовує план внесення конституційних змін. За таких умов позиція голови Конституційного Суду є дуже важливою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG