Доступність посилання

ТОП новини

Конституція може змінитися восени


Київ – Уже цієї осені в Україні може змінитися Конституція – такі прогнози висловлюють у Партії регіонів. Основною зміною до головного закону країни має стати розширення повноважень Президента. На думку коаліціянтів, сильної президентської влади потребують українці. У БЮТ тим часом вважають, що така конституційна реформа поставить під сумнів існування демократії в Україні.

Зміцнення президентської вертикалі влади, зміни до закону про місцеве самоврядування, судова реформа та затвердження позаблокового статусу України – такі реформи Конституції чекають на Україну вже восени цього року, запевняють у Партії регіонів.

Розширення повноважень Президента убезпечить країну від політичного розбрату, вважає регіонал Михайло Чечетов.

«Конституція, яка була ухвалена за ініціативою Ющенка і Тимошенко, розбалансувала владу. Було 5 років конфліктів між прем’єром та президентом, коли вони, як кішка з собакою, як павуки у банці гризлися одне з одним, намагаючись з’ясувати, хто з них головний. Як наслідок вони розривали владу, розривали країну», – каже представник Партії регіонів.

Опозиція: президентська республіка – шлях в нікуди

В опозиції ж запевняють, що регіонали прагнуть переробити конституцію до наступних президентських виборів. У разі перемоги Віктора Януковича необмежені можливості йому будуть гарантовані.

На думку депутата від БЮТ Сергія Соболєва, президентська республіка – це шлях в нікуди. «Якщо згадати, як ми жили за Кучми, у якого були необмежені повноваження, – це нічого не додавало ні народові, ні демократії, ні розвитку країни», – сказав б’ютівець.

Сама Юлія Тимошенко, будучи Прем’єр-міністром і збираючись балотуватися на Президента, не виключала президентської форми правління.

Старший науковий співробітник Інституту держави і права імені Володимира Корецького Микола Сірий вважає, що за довгий час існування президентської республіки українці вже мали змогу пересвідчитися, що така форма правління не є оптимальною. На думку експерта, більше можливостей реалізувати народовладдя дає саме парламентська республіка.

Нинішня Конституція, за словами Миколи Сірого, не потребує масштабних реформ. Однак він звертає увагу на низку недосконалих пунктів в Основному Законі: «…Імперативний мандат, те, що стосується надмірної депутатської недоторканності; наступне – вади, пов’язані з визначенням статусу Конституційного суду, системи судів взагалі». І цей список не є вичерпним, чимало інших положень теж потребують вдосконалення, наголошує експерт.

Між тим за радикально нову Конституцію виступають активісти громадської ініціативи «За оновлення країни» на чолі з Валентином Наливайченком. Вони вимагають обмежити депутатську недоторканність, повернутися до мажоритарної системи парламентських виборів, скасувати Конституційний Суд. Проект такої Конституції активісти пропонують винести на розгляд народу.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG