Доступність посилання

ТОП новини

За «народну» Конституцію


Анастасія Москвичова

Київ – Громадська ініціатива «Оновлення країни» спільно з Українським юридичним товариством пропонують проект оновленої Конституції на всенародне обговорення, заявив координатор ініціативи, колишній голова СБУ Валентин Наливайченко. Активісти організацій планують провести круглі столи в регіонах, щоб пізніше винести зміни до Конституції на всеукраїнський референдум.

В основу проекту покладено розширення повноважень органів влади на місцях, зокрема, в питаннях розподілення коштів місцевих бюджетів, землекористування і землевідведення.

Крім того, громадські активісти вважають за необхідне обмежити депутатську недоторканність, повернутися до мажоритарної системи парламентських виборів.

Щодо реформування судової гілки влади, то громадська ініціатива «Оновлення країни» зокрема пропонує скасувати Конституційний Суд і передати його повноваження Верховному Суду.

Не радикалізм повинен бути пріоритетним у вирішенні питань на місцях, а чіткі, послідовні зміни, наголошує Валентин Наливайченко.

Чинна Конституція не є «народною», тому що в 1996-му її ухвалювали без референдуму, зазначає Олег Березюк, голова Українського юридичного товариства. «Сьогодні Україна нагадує автобус: у ньому їде багато пасажирів – це Верховна Рада та водій Президент, і кожен з пасажирів починає вказувати водієві, куди йому їхати – не дивно, що ми досі стоїмо на місці», – каже він. – Потрібен новий підхід. Наш проект Конституції не є проектом ані президентської республіки, ані парламентської. Це проект народної Конституції, народної республіки».

Проект нової Конституції є лише політичною декларацією – політолог


Попри те, що «Оновлення країни» позиціонується як громадська організація, проект нової Конституції слід розглядати, насамперед, як політичну декларацію, вважає політолог Кость Бондаренко.

«Вдасться чи ні «Оновленню країни» скликати референдум, буде перевіркою цієї організації на впливовість. Якщо вона збере певну кількість підписів і проведе роз’яснювальну роботу, то сам факт проведення референдуму буде показником її ефективності», – зауважує політолог.

Тим часом громадські активісти мають намір розпочати обговорення проекту оновлення Основного Закону безпосередньо в регіонах. Таким чином вони планують перевірити проект на «міцність», зробивши його дійсно «народним».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG