Доступність посилання

ТОП новини

Група кубинських політв’язнів прибула до Іспанії


Фідель Кастро
Фідель Кастро

Прага – Семеро колишніх політичних в’язнів з Куби прибули сьогодні до Іспанії. Ці прибульці є лише частиною з великої групи звільнених політичних в’язнів комуністичного режиму острівної держави Карибського басейну. Куба оголосила минулого тижня, що випускає на волю понад 50 політичних в’язнів. Це сталося після тривалих переговорів із Католицької церквою та Іспанією. Усі ці політв’язні – учасники опору режимові Кастро, їх заарештували 2003 року. Їхнє звільнення призвело до припинення 130-денного голодування Ґільєрмо Фарінаса, також ув’язненого на Кубі дисидента, котрий був вже на грані смерті.

Як очікується, всі 52, звільнені Гаваною, кубинські опозиціонери прибудуть до Іспанії упродовж 2-3 місяців. Сьогодні ж до Мадрида прибула перша група з семи звільнених кубинською владою дисидентів. Усі вони прибули до Іспанії з родинами.

(архівна фотографія) Кубинський дисидент та активіст із захисту прав людини Елізардо Санчез (ліворуч)
Кубинський дисидент та активіст із захисту прав людини Елізардо Санчез розкритикував дії кубинської влади щодо процесу звільнення політичних в’язнів. Супроводжуючи першу групу на летовищі в Гавані, він зауважив: «Я й кілька колег-правозахисників прийшли сюди щоб провести групу політв’язнів та їхні родини. Але виглядає, що влада Куби висилає їх із країни таємно, неначе терористів чи наркоторговців. Це принизливе ставлення до людей, котрі ні в чому не винні».

Якби всі 52 політичні в’язні були звільнені, це було б найбільш масовим звільненням політичних дисидентів комуністичною владою Куби з 1998 року, коли понад 100 осіб були звільнені з в’язниць після відвідин країни тодішнім Папою Римським Іваном Павлом Другим.

Гавана занепокоєна подальшим підривом її репутації у світі

Іспанія проявила готовність прийняти усіх звільнених Кубою політв’язнів, котрі були обвинувачені в опозиційній діяльності і засуджені до 13-24 років ув’язнення. Офіційні особи Католицької церкви інформують, що поки-що лише 20 із цих в’язнів погодилися на «депортацію» до Іспанії. 29 із 52-х політв’язнів – журналісти.

Кубинський політичний дисидент Орландо Запата Тамайо
Куба не хоче пояснювати причини такого кроку зі звільненням опозиціонерів, але після смерті у в’язниці внаслідок понад 80-денного голодування політичного дисидента Орландо Запата Тамайо влада в Гавані занепокоєна подальшим підривом її репутації у світі. Тим більше, що у світі засудили переслідування кубинською владою у березні й квітні учасниць жіночої групи протесту «Пані в білому», де взяли участь члени родин політичних в’язнів Куби.

Кубинський революційний лідер Фідель Кастро, котрий з’явився в понеділок на телеканалі новин, вперше за багато місяців публічного мовчання, нічого не згадав про звільнення групи політв’язнів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG