Доступність посилання

ТОП новини

Іранський фізик-атомник Амірі повертається на батьківщину


Іранський фізик-атомник Шаграм Амірі
Іранський фізик-атомник Шаграм Амірі

Прага – Іранський фізик-атомник Шаграм Амірі, котрого, як стверджують в Тегерані, рік тому викрали американські спецслужби, покинув сьогодні територію США. Як заявив речник МЗС Ірану, Амірі вилетів із Вашингтона до третьої країни, звідки має намір дібратися до Ірану.

Напередодні держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що Шаграм Амірі опинився у Сполучених Штатах за власним бажанням, і ніщо не заважає йому покинути країну.

«Пан Амірі перебував у США з власної волі, і може вільно виїхати з країни. Насправді він планував вирушити до Ірану ще вчора, але не змін поладнати всі технічні питання, пов’язані з перетином транзитних країн», – сказала Клінтон.

Вашингтон завжди заперечував причетність США до зникнення Амірі, який, за деякими інформаціями, брав участь у дослідженнях для іранської ядерної програми. Усі обставини зникнення цього іранського науковця до сьогодні не зрозумілі.

Також на дають чіткою картини й три суперечливих відеозаписи, що з’явилися в інтернеті. На одному чоловік представляється як Амірі та заявляє, що його викрали агенти ЦРУ. На другому – людина називає себе Амірі та запевняє, що живе вільно в Арізоні. На третьому відеозаписі – ніби-то Амірі стверджує, що втік від американських кураторів, котрі погрожували йому смертю.

Також мало зрозуміла його роль в Ірані до зникнення, бо засоби інформації стверджують, що Амірі ніби-то передавав американцям секретну інформацію про ядерну програму під час роботи в іранському університеті і був пов’язаний з Корпусом вартових ісламської революції. Хоча дивно. чому тоді він вирішив повернутися до Ірану.

Складній розвідувальна гра Амірі?

Колишні працівники ЦРУ, на кшталт Чарльза Федса, не виключають, що Амірі брав участь у складній розвідувальній грі, але в якій саме, сьогодні сказати важко.

Експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень в Лондоні Мар Фітцпатрік
А колишній працівник держдепартаменту США, а нині експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень в Лондоні Мар Фітцпатрік не виключає, що Амірі дійсно надав американцям важливу інформацію щодо ядерної програми і, зокрема, щодо ядерного реактора в Кумі. Фітцпатрік також не виключає, що Амірі змушений був повернутися, бо під загрозою виявилася його родина в Ірані.

«Це складна тема для роздумів, – зауважує експерт. – В його ситуації, коли він має сім’ю в Ірані, я впевнений, що іранська влада здійснила тиск на Амірі і на його родичів.. Ви можете легко уявити, як він був врешті переконаний, що краще повернутися і возз’єднатися з родиною, а не бути вбитим іранською владою за якийсь час».

Фітцпатрік також вважає повернення Амірі до Тегерану «пропагандистською перемогою іранської влади», але, разом з тим, наголошує, що не хотів би бути в його ролі тепер.

Експерти схиляються до того, що надзвичайно важко буде довідатися про справжню історію Шаграма Амірі, бо дуже вже потужні сили з обох боків, Вашингтон і Тегеран, зацікавлені в тому, щоб це не сталося, а все інше може бути, мабуть, лише домислами.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG