Доступність посилання

ТОП новини

Іран заявляє, що мати ядерну бомбу – це ганебно і нечесно


Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад на виставці лазерних технологій, 7 лютого 2010 року
Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад на виставці лазерних технологій, 7 лютого 2010 року

Прага – У перший же день конференції ООН із нерозповсюдження ядерної зброї у Нью-Йорку розгорілася гостра дискусія з приводу ядерних приготувань Ірану. Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила на конференції, що ядерні амбіції Тегерана загрожують світові, і закликала міжнародну спільноту змусити Іран бути відповідальним у цій галузі. А лише годиною раніше іранський президент Махмуд Ахмадінеджад заперечував, що його країна намагається створити свою ядерну бомбу, і закликав покарати такі країни, як США, за те, що вони погрожують застосувати ядерну зброю.

Держсекретар США Гілларі Клінтон назвала під час виступу на конференції ООН наміри Ірану злочинними в той час, коли 189 країн світу, делегації яких зібралися в залі, хочуть зупинити розповсюдження ядерної зброї.

«Іран – єдина держава, представлена на конференції, котра названа МАГАТЕ порушником своїх ядерних зобов’язань і гарантій. Це єдина держава, що є викликом Раді Безпеки ООН, МАГАТЕ та небезпекою для майбутнього режиму нерозповсюдження», – сказала Клінтон.

Виступ держсекретаря США став своєрідним підсумком інтенсивної американської дипломатичної діяльності останніх тижнів, мета якої – переконати світ у необхідності підтримки пропонованих Вашингтоном вже четвертих суворих санкцій проти Ірану, щоб змусити цю країну відмовитися від спроб ядерного озброєння.

Клінтон ще раз застерегла, що Тегеран «зробить усе, щоб відвернути увагу від його ядерних зобов’язань та уникнути відповідальності».

Ахмадінеджад заявив, що Іран не хоче мати ядерної зброї


Лише годиною раніше перед виступом Клінтон президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад стояв за цією ж трибуною, у цій же залі ООН, і закликав до ядерного роззброєння всіх країн світу та зміни структури Ради Безпеки ООН.

Іранський лідер також заперечував, що його країна прагне озброїтися ядерною зброєю, яка є «вогнем проти людяності: «Мати ядерну зброю є не лише ганебно, це непристойно і нечесно. Загроза використання і саме використання ядерної бомби – це ще більша ганьба... На жаль, Сполучені Шати використали ядерну зброю та погрожували нею деяким країнам, включно з моєю».

Президент Ірану також звинуватив Ізраїль у погрозах ядерною зброєю на адресу близькосхідних країн. Делегації США, Великої Британії і Франції на вияв протесту вийшли зі зали під час промови Ахмадінеджада.

Сполучені Штати намагаються показати на цій конференції, яка стала вже восьмою після 1968 року, свою ядерну відкритість і чесність намірів щодо ядерного роззброєння. Пентагон оприлюднив щойно дані про повний ядерний арсенал США – трохи більше, ніж 5 тисяч ядерних боєголовок.

Але спостерігачі вважають, що успіх цієї конференції залежить від того, чи вдасться США уникнути обговорення ядерної програми Ізраїлю, який, за оцінками експертів, має до 80 ядерних боєголовок, але не визнає цього офіційно та не входить до Договору про нерозповсюдження.

Якщо ж суперечки між учасниками приведуть до незгоди, то конференція ця загрожує завершитися таким же провалом, як і попередня у 2005 році.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG