Доступність посилання

ТОП новини

Ядерна стратегія Обами обмежить використання ядерної зброї


Прага – Американський президент Барак Обама представляє сьогодні ядерну стратегію своєї адміністрації. Очікується, що в документі президент Обама суттєво скоротить можливості для використання ядерної зброї Америкою.

Нова адміністрація має представити ядерну стратегію, яка, з одного боку, має підтвердити миролюбні ініціативи президента Барака Обами та скоротити кількість можливих ситуацій, за яких США можуть використати ядерну зброю. З іншого боку, Вашингтон хоче зберегти ядерні гарантії для своїх союзників. Протягом року новий документ проходив консультації з міністерством оборони США та країнами-союзниками. Йдеться про перший перегляд ядерної стратегії США з 2001 року, і лише третій від часу закінчення «холодної війни», тобто за останні 20 років.

Напередодні презентації нового документа президент Обама дав інтерв’ю газеті New York Times, де заявив, що США беруть на себе зобов’язання не використовувати ядерну зброю проти неядерних держав, які не порушують умови угоди про непоширення ядерної зброї. Він заявив, що це стосуватиметься навіть тих випадків, коли б ці держави здійснили напад на США, використовуючи хімічну чи біологічну зброю. Проте, країни, які порушують міжнародне ядерне законодавство, як Іран чи Північна Корея, виключені з цього списку, бо, як сказав Обама, Іран є на шляху до отримання ядерної зброї.

На думку вашингтонського експерта з ядерної безпеки Кінгстона Райфа, нова політика Вашингтона має зменшити загрозу від ядерної зброї у світі. «Гадаю, що різниця між нинішнім та попередніми стратегіями полягає у тому, що вона має наголосити на нинішніх загрозах безпеці США, як, наприклад, ядерний тероризм та поширення ядерної зброї до інших країн. В цьому сенсі нова ядерна стратегія зміщує акцент до того, що сама ядерна зброя є загрозою національній безпеці», – зауважує Райф.

Росія остерігається американської протиракетної оборони

Ядерна стратегія США як крок до без’ядерного світу, про який мріє новий американський президент, буде опублікована напередодні підписання угоди про скорочення ядерних озброєнь із Росією та самміту з ядерної безпеки, що має пройти в середині квітня, а також міжнародної конференції щодо змін в угоді про нерозповсюдження ядерної зброї.

Маючи на увазі нову угоду, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Кремль залишає за собою право вийти з неї у випадку, коли американські плани протиракетної оборони змінять нинішній баланс сил.

За словами Лаврова, це станеться, «коли, і якщо наше спостереження за реалізацією цих планів покаже, що вони виходять на рівень створення стратегічної протиракетної оборони, і цей рівень наші військові фахівці розцінять як такий, що створює ризик для російських стратегічних ядерних сил».

За повідомленнями, адміністрація Обами планує закликати Росію розпочати переговори про встановлення обмеження на ядерну зброю короткого радіусу дії. В цій ділянці ядерних озброєнь Росія має перевагу.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG