Доступність посилання

ТОП новини

Судно для Смуги Гази піде до Єгипту – організатори


Гуманітарна організація з Лівії, яка спорядила судно з вантажем допомоги для Смуги Гази, заявила в середу, що вирішила змінити курс судна і розвантажити його в Єгипті, в порті Ель-Аріш.

Із таким оголошенням виступив виконавчий директор Міжнародного фонду доброчинності і розвитку імені Каддафі Юсеф Савані, скликавши прес-конференцію в столиці Лівії Тріполі.

Раніше цього дня в фонді, головою якого є син лівійського керівника Муаммара аль-Каддафі Сейф-уль-Іслам, наполягали, що судно всупереч попередженням Ізраїлю все одно йтиме курсом на Смугу Гази, хоча капітан судна в той самий час казав, що таки змінить курс на Єгипет.

Військово-морські сили Ізраїлю тримали під контролем це судно з 2 тисячами тонн харчів і медикаментів, яке йшло під прапором Молдови, щоб не допустити його безпосередньо до Смуги Гази. Лівійський фонд раніше заявляв, що не хоче «влаштовувати провокації».

Наприкінці травня трагічно закінчилася інша схожа спроба, організатори якої, на відміну від нинішньої, прямо заявляли, що хочуть саме прорвати блокаду. Зупиняючи одне з суден спорядженого в Туреччині конвою, ізраїльські десантники застрелили 9 тоді турецьких пропалестинських активістів – за офіційною версією, захищаючись від їхнього нападу. Учасники конвою запевняли, що стрілянина була неспровокована.

Ізраїль наполягає на морській блокаді Смуги Гази і на перевірці всіх вантажів, які прямують до неї як гуманітарні, на території самого Ізраїлю чи в Єгипті, щоб перешкодити можливому постачанню зброї радикальному антиізраїльському рухові «Хамас», який контролює цю частину палестинських територій.
XS
SM
MD
LG