Доступність посилання

ТОП новини

Британія: бюджетні заощадження найболючіше вдарять по найбільш матеріально вразливих сім’ях


Лондон – Нове дослідження показало, що близько півмільйона британських сімей втратять понад тисячу фунтів на рік (це близько півтори тисячі доларів) через технічні зміни у системі податкових кредитів, які минулого місяця запровадив новий уряд у надзвичайному бюджеті. А замороження на три роки розміру виплат на дітей, який у Британії є однаковим незалежно від доходів, також найболючіше вдарить по тих, що їх найбільше потребують.

Британські профспілки обурені, що заходи щодо скорочення величезного дефіциту бюджету країни, які запропонував уряд минулого місяця, найбільше б’ють по найменш матеріально захищених громадянах країни. Зокрема, найбільша профспілка країни заявила, що зміни у системі податкових кредитів, запропоновані міністром фінансів Джорджем Осборном, найбільше вдарять по тих родинах, чиї доходи впали через безробіття, хворобу, вихід на пенсію або смерть когось із членів. Саме на них уряд заощадить близько 550 мільйонів фунтів на рік.

Генеральний секретар Конгресу профспілок Брендан Барбер зазначив, що міністр фінансів обіцяв не приховувати складних рішень уряду від народу, але приховав це заощадження, що коштуватиме щонайменше півмільйонові британських сімей, для яких ці гроші справді важать, понад тисячу фунтів на рік.

Річ у тім, що правила підрахунку податкового кредиту в Британії ґрунтуються на доходах сімей за попередній рік. Якщо за наступний рік доходи падають, наприклад, через втрату роботи, то річний кредит пізніше вирівнюється з урахуванням нового рівня доходів. Одначе, запроваджені щойно зміни ігнорують перші 2 з половиною тисячі фунтів зі втраченої суми. Тобто якщо доходи падають, наприклад, на 3 тисячі 500 фунтів, то новий підрахунок візьме до уваги лише падіння на 1 тисячу.

Система податкових кредитів була запроваджена 2003 року з метою допомогти вийти з бідності найменш забезпеченим, головним чином, сім’ям із дітьми. Але ця система часто потерпала від складності, бюрократичних помилок та шахрайства.

Розмір виплат сім’ям на дітей заморожено

Згідно з надзвичайним бюджетом, на три роки буде заморожено і розмір виплат на дітей. У Британії сума виплат на дітей є однаковою, незалежно від доходів сім’ї. Будь-яка сім’я, навіть мільйонерів, автоматично одержує певну суму на тиждень за першу дитину, і меншу суму за кожну наступну. Замороження розміру виплат, яке заощадить урядові 3 мільярди фунтів до 2015 року, стало великою несподіванкою надзвичайного бюджету.

Міністр фінансів Джордж Осборн пояснив цей захід таким чином: «Нам довелося ухвалити складне рішення щодо виплат на дитину. Я одержав багато пропозицій щодо цього. Одні передбачали запровадження розміру виплат залежно від доходів сім’ї. Інші передбачали оподаткування цих виплат. Але це – питання справедливості. Оподаткування означало б, що працюючі матері одержували б менше, ніж непрацюючі дружини мільйонерів. А узалежнення виплат від рівня доходів означало б потребу розробляти складну систему перевірки доходів сімей. Тому ми вирішили просто заморозити виплати на дитину на наступні три роки. Це було складне рішення».

Проте критики кажуть, що замороження виплат якраз завдає найбільшого удару по тих, що найбільше їх потребують. Сума виплат буде тією самою протягом трьох років, незалежно від рівня інфляції. Тож реальні доходи найменш забезпечених сімей впадуть також і у цій ділянці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG