Доступність посилання

ТОП новини

Британія: уряд запроваджує суворіші правила у ділянці імміграції


Дейвід Камерон мід час засідання уряду, 13 травня 2010 року
Дейвід Камерон мід час засідання уряду, 13 травня 2010 року

Лондон – Новий британський уряд прискорює впровадження суворих заходів у ділянці імміграції. Уже восени цього року іммігранти, що одружуються з британськими громадянами, будуть змушені документально демонструвати знання англійської мови для одержання візи на перебування у Великій Британії. Також посилюються заходи прикордонного контролю.

Консервативна партія, що виграла парламентські вибори у травні, визначила розв’язання імміграційних проблем як один із владних пріоритетів. І тепер вона поспішає виконувати передвиборчі обіцянки.

Міністр внутрішніх справ Тереза Мей повідомила, що вже з осені цього року люди з-за меж Європейського Союзу, що мають намір вступити у шлюбні взаємини з особами, які мають у Британії постійне проживання, або переїхати до свого чоловіка, дружини чи цивільного партнера до Англії, будуть змушені складати тести з англійської мови у визнаному британським урядом закладі, перш ніж зможуть подати на британську візу у своїй країні. Попередній уряд планував цей крок лише на літо 2011 року.

Міністр внутрішніх справ Тереза Мей
Тест із англійської складатимуть для одержання дозволу на проживання у Великій Британії і ті іноземці, що одружуються, вже перебуваючи на терені країни.

Тереза Мей каже, що тест із англійської допоможе справі інтеграції іноземців у британське суспільство. Але захисники прав іммігрантів називають цей план дискримінаційним.

Заходи і суворіші, і болючіші

Політичний оглядач Марк Ковелл розуміє мотиви уряду, але каже, що в індивідуальних випадках нові заходи можуть виявитися дуже болючими.

«Я бачу, звідки це йде, але, як це завжди буває з будь-якими обмеженнями, ці заходи не враховують особливих обставин. У такій чутливій царині, як кохання і шлюб, це може завдати болю багатьом людям. Уявіть собі, що хтось їде до екзотичної країни і зустрічає там кохання свого життя. Якщо ця особа недостатньо володіє англійською мовою, то може минути кілька років, перш ніж вона зможе добре її вивчити, і весь цей час вони не зможуть жити разом у Великій Британії. Тож це виглядає непотрібним», – каже Марк Ковелл.

За правилами, що діяли досі, особи, які клопочуться про візу, щоб жити з партнером у Британії, мали лише довести, що їхній шлюб є дійсним і що пара є фінансово самодостатньою, тобто їй не потрібна соціальна допомога.

Тереза Мей пообіцяла переглянути вимоги щодо знання англійської і для всіх інших кандидатів на британські візи, щоб зробити і їх суворішими. Вона заявила, що запровадження тестів допоможе усунути культурні бар’єри та захистити британські соціальні служби.

2009 року візу для проживання у Британії з партнером одержало 59 тисяч людей з-поза меж ЄС. Офіційні особи припускають, що впровадження тестів призведе до скорочення на 10 відсотків кількості візових клопотань. Найбільше ці заходи зачеплять індійську, пакистанську та бангладешську громади.

Подружня віза дозволяє жити в Британії 2 роки, після чого можна подати клопотання про дозвіл на постійне проживання. Тоді кандидат буде змушений знову складати тест на знання британського життя і мови.

Інші імміграційні обмеження

Міністр внутрішніх справ також підтвердила, що уряд запровадить щорічний ліміт на нових економічних іммігрантів, яким буде дозволено в’їжджати до країни. Також буде суттєво посилено контроль на британських кордонах для протидії нелегальній імміграції.

Серед заходів на кордоні – створення нових прикордонних з’єднань, застосування нового устаткування для особистого догляду на летовищах, використання собак, тренованих розпізнавати нелегальні матеріали, та радіаційних детекторів.

На кордонах також буде встановлено нові, чутливіші прилади для ідентифікації фальшивих паспортів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG