Доступність посилання

ТОП новини

На Британію чекає болюче скорочення видатків


Прем'єр-міністр Дейвід Камерон
Прем'єр-міністр Дейвід Камерон

Лондон – Міністерство фінансів Великої Британії запроваджує систему пріоритетів, за якою урядові відомства будуть змушені виправдовувати свої бюджети. Ця система дозволить визначити, у яких ділянках буде зроблено найбільші скорочення видатків. Напередодні новий прем’єр-міністр Дейвід Камерон попередив, що плановані заощадження триватимуть багато років і «змінять британський спосіб життя».

Міністр фінансів Великої Британії Джордж Осборн і його заступник Данні Александер у вівторок повідомили, в який спосіб вони мають намір визначати ділянки заощадження видатків. Вони запровадять систему зірочок, у межах якої керівники міністерств і державної служби будуть змушені виправдовувати розміри своїх бюджетів. Громадськість теж матиме слово щодо планів скорочення видатків через спеціальну інтернет-сторінку та через публічні консультації.

Осборн і Александер розповіли депутатам парламенту про принципи, за якими вони восени цього року проведуть величезний перегляд системи видатків, що дозволить заощаджувати до 60 мільярдів фунтів (близько 85 мільярдів доларів) на рік. Нині державний борг країни становить 770 мільярдів фунтів.

Згідно із запропонованою системою, міністри мають розглянути, чи послуги, за які нині відповідають їх відомства, можуть бути вигідніше надані приватним або добровільним секторами. Всі вони будуть змушені докладно розповісти про методи роботи, і їх попросять «робити більше меншим коштом».

Фахівці кажуть, що план Осборна-Александера являє собою нагоду єдиний раз за покоління змінити спосіб функціонування уряду. Система зірочок наслідує приклад колишнього прем’єра Канади Жана Кретьєна, який у 1990-х роках скоротив видатки федерального бюджету на 20 відсотків.

Стан фінансів навіть гірший, ніж очікували

У понеділок прем’єр-міністр Дейвід Камерон заявив, що заощадження позначаться на житті кожного британця. «Ось – похмура реальність, яку я мушу викласти країні сьогодні: спадщина, залишена попереднім урядом, – просто жахлива. Приватний сектор скоротився до рівня, на якому він був понад шість років тому. Якщо ми не почнемо діяти тепер, то сума виплати боргового відсотка за п’ять років може бути більшою, ніж суми, які ми видаємо на шкільництво, кліматичні зміни і транспорт разом узяті. Спадщина, яка нам дісталася є настільки поганою, що заходи, які ми повинні вживати, щоб дати собі із цим раду, будуть неминучо жорсткими», – зазначив прем'єр.

Виступаючи із програмною промовою з економічних проблем, Камерон наголосив, що стан фінансового сектора країни є навіть гіршим, ніж сподівався новий уряд. Про це стало відомо, коли міністри докладно ознайомилися з бухгалтерією, яку залишив по собі кабінет лейбористів. Коаліційний уряд Консервативної та Ліберально-демократичної партій, що перебуває при владі лише один місяць, наприкінці червня подасть на розгляд надзвичайний бюджет.

Адміністрація Камерона вже оприлюднила плани скорочення видатків на понад 6 мільярдів фунтів цього року, але очікується, що для фінансування нового бюджету буде запроваджено дальші заходи заощадження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG