Доступність посилання

ТОП новини

Система освіти продукуватиме «гомопостсовєтікусів» – Максим Стріха


Максим Стріха, екс-заступник Міністра освіти і науки, вчений, письменник, перекладач, в ефірі Радіо Свобода заявив, що міністр освіти Дмитро Табачник є, «безумовно, дуже освіченою людиною, але він є першим в цьому уряді, який, очевидно, намагається радикально змінити систему освіти в Україні з тим, щоб вона продукувала таких собі «гомопостсовєтікусів», людей пострадянського простору».

«Вперше ми виявилися орієнтованими не на Європу, а цілком в протилежному напрямку. Вперше від початку 90-х почалася під гаслом деідеологізації серйозна ідеологізація повернення старих радянських ідеологем», – сказав Максим Стріха про перші місяці роботи міністра освіти і науки Дмитра Табачника.

«10 років тому було ухвалено рішення про 12-річну шкільну освіту. Це відповідало європейським стандартам. Це відповідало дуже добрій ідеї «спеціалізованої старшої школи». Спочатку було зроблено дуже багато, кожен рік видавалася нова паралель підручників. За цим стоїть колосальна праця величезної кількості людей. Звичайно, багато чого було не дороблено і нажаль, я мушу сказати. Що ота от старша школа так і не стала по справжньому доброю спеціалізованою – це найбільший недолік. Але так виявилося, що ми були не зовсім готові до запровадження 12-річки в тих термінах, як це було передбачено. Але натомість було ухвалено рішення найгірше з усіх можливих. Замість продовження терміну, можливо відсунення на 2–3 роки, коли можна було б логічно в це ввійти – ми взагалі відмовились від 12-річки. І справді за катастрофічністю наслідків для держави в цілому я думаю, що це рішення значно гірше від Севастополя, від «РосУкрЕнерго». Це крах в освітянській галузі», – заявив в ефірі Радіо Свобода екс-заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха.
XS
SM
MD
LG