Доступність посилання

ТОП новини

Камбоджа чекає на вирок діячеві «червоних кхмерів»


Спеціальний трибунал у справах воєнних злочинів у Камбоджі має винести в понеділок вирок у справі колишнього начальника сумнозвісної в’язниці за режиму «червоних кхмерів».

Проголошення вироку транслюватимуть у Камбоджі всі радіостанції й телеканали.

За даними звинувачення, у тюрмі S-21, або Туол Сленґ, у Пномпені, якою керував нині 67-літній Канґ Кек Ієу на псевдо «товариш Дуч» понад 30 років тому, замучили тортурами і стратили близько 15 тисяч чи й більше людей.

Його звинувачують у воєнних злочинах, злочинах проти людяності, тортурах і свідомих убивствах.

Канґ Кек Ієу, або «товариш Дуч», – єдиний із п’яти ще живих чільних діячів «червоних кхмерів», хто зізнався в причетності до масових убивств, хоча й заявляє, що лише виконував накази.

Їхні справи розглядають у надзвичайному камбоджійському трибуналі у справах злочинів режиму «червоних кхмерів», створеному за домовленістю між владою Камбоджі та ООН за участі камбоджійських і міжнародних суддів. Справи інших чотирьох перебувають іще на стадії досудового слідства.

Загалом за 4 роки правління «червоних кхмерів» у часи «Демократичної Кампучії» 1975–79 років від репресій, голоду та хвороб загинули, за різними оцінками, від 1 до 3 мільйонів осіб із тодішнього населення Камбоджі в трохи більше від 7 мільйонів.
XS
SM
MD
LG