Доступність посилання

ТОП новини

Іран закликає ЄС і США врегулювати ядерну суперечку з ним


Влада Ірану заявляє, що Європейському Союзу і США варто врегулювати суперечку з Тегераном щодо його ядерної програми через пропоновану угоду з обміну палива, а не посиленням санкцій.

Голова іранського відомства з атомної енергії Алі Акбар Салегі в ефірі державного телебачення заявив, що угода, підтримувана Туреччиною, має бути використана як можливість врегулювати ядерну суперечку.

Така заява прозвучала в той час, як міністри закордонних справ країн ЄС зустрічаються, щоб схвалити нові санкції проти Тегерана на доповнення до санкцій ООН, запроваджених 9 червня.

Виконувач обов’язків голови МЗС Бельгії Стівен Ванакере заявив, що санкції ЄС будуть потрібні, якщо Іран продовжуватиме відмовлятися від діалогу.

Угода, якої досягли в травні Іран, Туреччина і Бразилія, передбачає, що Тегеран має відправляти 1,2 тисячі кілограмів низькозбагаченого урану до Туреччини в обмін на високозбагачений уран.

Водночас західні держави відкинули цю угоду, оскільки Іран також наполягає на тому, щоб щоб одночасно продовжувати самостійно збагачувати власний уран до високих рівнів.
XS
SM
MD
LG