Доступність посилання

ТОП новини

Через «Павликів Морозових» «Батьківщина» може опинитися за бортом місцевих виборів


Акція активістів регіональних громад «Батьківщини» на підтримку Юлії Тимошенко у Києві, 26 липня 2010 року
Акція активістів регіональних громад «Батьківщини» на підтримку Юлії Тимошенко у Києві, 26 липня 2010 року
Київ – Новобраний голова Київського обласного осередку партії «Батьківщина», народний депутат від БЮТ Костянтин Бондарєв повідомив про рішення Печерського суду міста Києва заморозити зміни в юридичній документації обласної організації партії. За словами бютівця, якщо юридично зміни у партії будуть незареєстровані, ЦВК зможе заборонити їй брати участь у виборах.

На думку Костянтина Бондарєва, ситуація, що склалася, може стати причиною формального усунення «Батьківщини» від участі у місцевих виборах.

«У нас змінено керівництво обласної організації партії. Ми обов’язково повинні повідомити про це органи юстиції. Вони вносять зміни в реєстр, і ця інформація надається ЦВК. Комісія працює з цими відомостями, коли приймає рішення про участь партії у виборах. З одного боку – це відомості від Мінюсту, з іншого – від політичної організації. Якщо між ними буде якась різниця, то це може стати причиною не допустити організацію до місцевих виборів», – зазначає депутат.

Бондарєв: Були «тушки», «тушканчики», а тепер «Павліки Морозови»


Костянтин Бондарєв повідомив, що рішення призупинити юридичні зміни в партії, зокрема у розділі про призначення нового голови Київської обласної організації, суд ухвалив у відповідь на позов колишнього голови Київської обласної організації партії «Батьківщина» Володимира Майбоженка. За словами Бондарєва, колишній голова «спочатку спокійно сприйняв своє звільнення, а вже пізніше подав до суду». Бондарєв називає Майбоженка зрадником. І припускає, що за всіма цими кроками стоять голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк і Партія регіонів. «У нас були тушки, потім тушканчики (у місцевих радах), а тепер у нас є новий вид – Павліки Морозови, – зауважує бтюівець, – За «банку варення чи коробку печива» людина пише заяву, яку я вважаю, навіть власноручно не писала взагалі, а просто підписала, а потім її понесли до суду».

Бондарєв каже, що внутрішньопартійні проблеми повинні вирішуватися на партійних конференціях, а не в судах. Депутат наголошує, що саме про це говорить стаття 4 закону України «Про політичні партії», в якій зазначається, що органи державної влади не повинні втручатися у внутрішню діяльність партій та її місцевих осередків.

Водночас директор програм Центру політичних досліджень «Пента» Ігор Попов зазначає, що такі заяви з боку «Батьківщини» – це просто гасло, справу треба розглядати по суті. «Суперечки між будь-якими громадянами чи юридичними суб’єктами можуть цілком реально вирішуватися в суді, чого б вони не стосувалися, – наголошує експерт. – Якщо це буде суперечка громадянина, відділеного від політичної партії, то на загальних підставах виконується його право позиватися до суду».

У ЦВК від коментарів утримуються

У Центральній виборчій комісії не беруться коментувати ситуацію з Київською обласною організацією «Батьківщини», а також умови, за яких партія може бути усунена від місцевих виборів.

«Не хочу це коментувати. Досі ще ніхто не бачив офіційного тексту нового закону про місцеві вибори, і ми зараз будемо просто гадати пальцем в небо. Треба буде відштовхуватись вже від готового документу», – говорить заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Судова катавасія лише на руку «Батьківщині» – політолог

Якщо ж Печерський суд буде втручатися у діяльність «Батьківщини», але без результату, то це буде тільки на руку цій партії, вважає політолог Вадим Карасьов. «Це надасть лише додаткового безплатного піару «Батьківщині», – вважає політолог. – Тому що усунути їх від виборів – це буде не дуже правильне рішення, і лише збудить електорат на користь цієї партії».

Бютівець Костянтин Бондарєв наголошує, що Київська обласна організація «Батьківщини» ставить перед собою мету – отримати 70 відсотків місць у міських радах.

Водночас експерти вважають, що внутрішньопартійні чвари, розбіжність у поглядах лідерів місцевих осередків та практика переходу до статусу «тушок» може до осені значно скоротити електорат «Батьківщини».
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG