Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання газу Азаров вважає безальтернативним, КПУ – тупим, а БЮТ – незаконним


Прем’єр-міністр Микола Азаров
Прем’єр-міністр Микола Азаров

Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров висловив упевненість, що громадяни України зрозуміють: альтернативи підвищенню ціни на газ немає. Про це Прем’єр-міністр заявив на спеціально скликаній з цього приводу прес-конференції. Натомість проти підвищення тарифів виступили не лише опозиційний БЮТ, але й Компартія, що входить до складу коаліції. Представники цих політичних сил запевняють, що альтернатива урядовому рішенню є.

Пояснюючи причини подорожчання комунальних послуг, Микола Азаров запевнив, що Україні бракує газу власного видобутку для забезпечення потреб населення.

«Насамперед, – зазначив голова уряду, – спростуємо неправильне твердження, що для населення достатньо газу власного видобутку. На превеликий жаль, його недостатньо. Наш газ ми змушені змішувати з іншим за вартістю газом, який ми отримуємо з Росії».

Прем’єр-міністр наголосив, що в Росії газ для населення коштує дорожче, ніж в Україні.

Прем’єрові цікаво: чи всі зрозуміли, що «винна попередниця»

Микола Азаров спростував інформацію про те, що підвищення тарифів перенесуть на осінь. За його словами, підвищення тарифів відбудеться із 1 серпня. «Ніхто цього рішення не змінював і не буде змінювати, оскільки це один із ключових моментів нашої домовленості з Міжнародним валютним фондом», – зазначив Прем’єр-міністр.

Разом з тим, Микола Азаров запевнив, що малозабезпечені верстви населення завдяки субсидіям не відчують підвищення цін на газ.

Також прем’єр вкотре нагадав про провину попереднього уряду в подорожчанні газу. «Всі це зрозуміли чи ні? – звернувся він з цього приводу до журналістів. – Чи до когось це не дійшло? Чи, може, я не зрозуміло кажу?», – зауважив Азаров.

Комуністи вважають, що уряд вчинив тупо

Петро Симоненко, лідер КПУ
Натомість Петро Симоненко, лідер Компартії, яка входить до складу коаліції, розкритикував рішення Кабміну про підвищення ціни на газ. За його словами, уряд «весь тягар комунальної реформи хоче перекласти на плечі людей за рахунок тупого підвищення тарифів».

У відповідь Микола Азаров сказав, що це рішення йому також не подобається. «Я сам був проти цього рішення до останнього моменту, – зазначив Азаров. – Доки я не зрозумів, що треба його ухвалювати. Воно мені і зараз не подобається. Але що робити? Життя примушує ухвалювати такі рішення».

БЮТ закликає судитися з урядом


Народний депутат Сергій Власенко
Опозиційний БЮТ оскаржив рішення про підвищення тарифів у суді і вважає, що громадяни самостійно можуть подавати відповідні позови.

Депутат-б'ютівець Сергій Власенко стверджує, що ніяких передумов для підвищення ціни на газ немає.

«Приймаючи цю постанову, Національна комісія з регулювання електроенергетики порушила низку законодавчих актів, – наголошує він. – «Нафтогаз» рапортує, що у нас відкривають нові родовища. Але при цьому відбувається подорожчання газу. Це є алогічно і незрозуміло. Так само алогічно і незрозуміло, що Російська Федерація зменшує ціну на газ на 30 відсотків, а для населення цей газ дорожчає на 50 відсотків».

Натомість Микола Азаров на прес-конференції висловив упевненість у тому, що громадяни України зрозуміють: альтернативи підвищенню ціни на газ немає.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG