Доступність посилання

ТОП новини

Збільшивши ціну на газ, уряд обіцяє спростити доступ до компенсацій


Київ – Від 1 серпня газ для населення подорожчає наполовину. Відповідне рішення ухвалила Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ). Разом з цим Прем’єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що процедура отримання субсидії для малозабезпечених громадян буде спрощена. Глава уряду зазначив, що підвищення ціни на газ є необхідною поступкою для отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду. Натомість лідер БЮТ Юлія Тимошенко гостро розкритикувала це рішення, назвавши подорожчання безпідставним.

Відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, прем’єр Микола Азаров зазначив, що подорожчання газу для населення – це неприємна, але необхідна поступка, щоб отримати кредит від Міжнародного валютного фонду.

Микола Азаров
«У переговорах із місією МВФ уряд відстоював своє бачення шляхів виходу з кризи. А також заходів соціального захисту населення, але у кредитора завжди позиція сильніша, ніж у послабленої країни», – пояснив глава уряду.

Уряд обіцяє спрощені компенсації


Також із 1 серпня на 50 відсотків зростуть ціни на газ і для теплокомуненерго, що призведе до підвищення ціни комунальних послуг, насамперед на опалення. Проте глава уряду пообіцяв, що малозабезпеченим громадянам віднині буде простіше оформити субсидію на комунальні платежі, а доступ до субсидій буде розширено.

За словами прем’єра, зараз діє положення, за яким уряд компенсує громадянам витрати на комунальні послуги, якщо вони перевищують 20% доходів – для працездатних і 15% – для непрацездатних.

«Уряд значно розширить коло сімей, які зможуть скористатися державною допомогою. Будуть компенсовані витрати, які перевищують 15 % (доходу) – для працездатного і 10 % – для непрацездатних. Ми суттєво спрощуємо процедуру призначення цієї соціальної допомоги», – заявив Микола Азаров.

Тимошенко побачила «руку «РосУкрЕнерго»


Юлія Тимошенко
Натомість колишній прем’єр Юлія Тимошенко назвала підвищення ціни на газ безпідставним. За її словами, аморально підвищувати тарифи, не підвищивши пенсії та зарплати.

Юлія Тимошенко також зауважила, що непереконливим є аргумент про те, що без підвищення ціни газу не можна було домовитися з МВФ. За словами лідера БЮТ, влада пішла на такий крок з іншою метою.

«Із МВФ завжди можна домовитися про інші компенсатори покриття дефіцитів фінансів, – зазначила екс-прем’єр, посилаючись на власний досвід проведення переговорів. – Це викликано виключно однією причиною – потребою повертати кампанії «РосУкрЕнерго» 5,4 мільярда доларів. Безумовно, їх потрібно звідкись брати. І їх вирішили зібрати з людей, які живуть з останніх копійок – як плату за газ».

Нова ціна на газ і місцеві вибори


Розширення переліку категорій громадян, що мають право на субсидію та спрощення порядку отримання компенсації призведе до додаткового навантаження на державну систему соціального забезпечення. Секретар парламентського комітету з питань соціальної політики та праці депутат-нашоукраїнець Володимир В’язівський сумнівається, що соцзабези впораються із додатковим навантаженням.
Володимир В’язівський


«Ми нещодавно на нашому комітеті розглядали можливість для нашої соціальної сфери працювати через єдине вікно, – каже пан В’язівський. – Де б людина, звертаючись з однією заявою, могла б отримати всі передбачені чинним законодавством компенсації. Ця система у нас в державі не працює і зможе запрацювати лише в наступному році, і то – у другій половині».

Опозиціонери звертають увагу на те, що представники влади на початку року неодноразово обіцяли, що в цьому році газ для населення дорожчати не буде. На думку Володимира В’язівського, влада відмовилася від цієї обіцянки лише після того, як було ухвалено новий закон про місцеві вибори, який значно посилює вплив влади на перебіг виборчого процесу. І лише після цього влада наважилася на непопулярний крок.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG