Доступність посилання

ТОП новини

Нинішній «дешевший» газ не врятує економіку


(архівна фотографія)
(архівна фотографія)

Київ – Зниження ціни російського газу стало лейтмотивом української влади, задля якого вона готова йти на неабиякі поступки Москві. Саме задля цього українська сторона погодилася подовжити у Криму перебування російського Чорноморського флоту. І не виключено, що це не остання поступка в обмін на дешевий газ. Утім, експерти наголошують: Україна отримала від Росії не дешеву, а економічно обґрунтовану ціну газу. І якщо нинішні тенденції на світових ринках продовжаться, вже найближчим часом ціна російського палива для України знову буде завищена. Відтак фахівці радять не забувати про енергозберігаючі технології та альтернативні види енергії.

Від дешевшого газу, який Україна отримала в обмін на пролонгацію угоди щодо базування російського Чорноморського флоту в Криму, виграють передовсім підприємства хімічної та металургійної промисловості, вважають експерти. Утім, ціна російського палива для України не є заниженою, говорить Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

«Він не буде дешевший, ніж той, який отримують підприємства у Росії, у Європі, наприклад, Німеччині чи Угорщині. Це буде визначати конкурентноздатність української промисловості, – зазначає Нарбут. – І якщо тенденція, яку ми зараз спостерігаємо на ринку природного газу, буде продовжуватися, ми будемо мати наступний ціновий розрив. Тому що формула у базових контрактах не змінилася».

Тож, зважаючи на це, наголошує Олександр Нарбут, українським підприємствам сьогодні не слід забувати про енергозберігаючі технології.

Із цим погоджується і президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. Але, зазначає він, нинішні знижки на російський природний газ частково гальмуватимуть впровадження енергозберігаючих технологій та перехід на альтернативні види енергії.

«Для прикладу, високі ціни на газ у минулому році спонукали цементників швидше перейти на використання вугілля, зменшивши використання газу, і цим самим зробили ціни на цемент більш конкурентними. Щось схоже буде відбуватися і в інших галузях, – вважає експерт. – Але основною проблемою у нас залишається комунальна сфера. І тут уже стоїть питання підвищення внутрішніх цін на український газ. Навіть Росія, яка володіє великими обсягами газу, поставила собі за мету найближчими роками привести внутрішню ціну до європейських цін».

Альтернатива газу є, але проблема у бажанні її застосовувати

Саме приведення цін на внутрішньому ринку газу до рівня економічно обґрунтованих, на думку Олександра Тодійчука, може стати мотивом, який спонукатиме українців економно використовувати газ або ж переходити на інші види енергії.

«Україна має багато вугілля. Вона ще довго може використовувати атомні енергоблоки. У нас величезні запаси біомаси, які могли б заміщувати велику кількість газу. У нас великі обсяги метану у вугільних пластах. У нас є ті ж самі горючі сланці, багато уваги до яких приділяється. В Україні, на кордоні між Кіровоградською та Черкаською областями, розташоване третє за розміром у Європі родовище сланцю, з якого можна теж видобувати газ», – говорить Олександр Тодійчук.

Про необхідність переходу на енергозберігаючі технології та пошуку альтернативних видів енергії експерти говорять давно. Особливо часто ця тема почала дискутуватися після 2006 року, коли ціна російського палива для України зросла майже удвічі. Але, як зазначає Олександр Нарбут, сьогодні багато підприємців ментально не готові до впровадження нових технологій.

«Є підприємці, які не будуть про це думати до останнього, доки вони не продадуть свої підприємства іншим власникам. Якщо одні українські власники шукали засоби, щоб підвищувати енергозбереження, наприклад, «Індустріальний союз Донбасу», то інші, завод імені Ілліча чи «Запоріжсталь», ментально уже нездатні. Тому вони зараз і шукають покупця на свої заводи», – каже Олександр Нарбут.

Минулого місяця Президенти України і Росії домовилися про продовження терміну оренди баз Чорноморського флоту на 25 років в обмін на 30-відсоткову знижку з ціни російського газу для України протягом наступних десяти років.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG