Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 у Польщі: чудові стадіони, недосконале сполучення


Варшава – У Польщі підводять перші підсумки з підготовки до Чемпіонату Європи з футболу, що відбуватиметься в 2012 році. Польський уряд задоволений темпом спорудження стадіонів та заходами з забезпечення порядку під час чемпіонату. Натомість у польської влади менше підстав до оптимізму, якщо йдеться про стан автомобільного і залізничного сполучення.

У Гданську урочисто відзначили завершення будівництва головної конструкції стадіону Балтік-Арена. На урочистість прибули голова Європейського парламенту Єжи Бузек та польський прем’єр-міністр Дональд Туск. Голова польського уряду говорив про стадіон у Гданську як про один із головних успіхів польської економіки. Ще два роки тому на місці цієї споруди були дачні ділянки. Тепер про Балтік-Арену кажуть, що вона буде окрасою Євро-2012.

Прем’єр-міністр Дональд Туск
«Я хочу підтвердити, як людина, яка розуміється на спорті, яка бачила чимало стадіонів, що через кілька місяців Балтік-Арена буде найкращим стадіоном у світі», – наголосив Дональд Туск.

Крім того, польський прем’єр-міністр зауважив, що успішне спорудження гданського стадіону – це подія, яка морально підбадьорює поляків, втомлених нещастями останніх місяців. «Цей день може бути таким символічним закликом до поляків, аби вони повірили в те, що все те найгірше, що діялося останнім часом, уже позаду», – сказав Туск.

Перший футбольний матч на новому гданському стадіоні відбудеться влітку наступного року. За неофіційною інформацією, на футбольному полі мають зустрітися гданська Лехія та турінський Ювентус. Рік залишився й до офіційного відкриття Національного стадіону у Варшаві. Дещо пізніше – завершення будівництва стадіону у Вроцлаві. А новий стадіон у Познані урочисто відкриють вже у вересні цього року концертом легендарного британського музиканта й вокаліста Стінґа.

Безпечно, але довго


Серед успіхів у підготовці до європейського футбольного чемпіонату польська влада називає заходи із забезпечення громадського порядку. У Польщі сподіваються на мільйон вболівальників, тож для поліції заплановані спеціальні навчання. Поліція вже контролює недобудовані стадіони. Мовляв, зловмисники могли б вмонтувати у будівельних конструкціях вибухові матеріали.

Крім того, поляки подбають про законодавче забезпечення безпроблемного перебігу чемпіонату. Ймовірно на час Євро-2012 на всіх кордонах Польщі знову здійснюватиметься прикордонний контроль, так як це було перед вступом країни в Шенгенську зону. До чемпіонату готуються навіть польські в’язниці, де в разі потреби можна буде розмістити затриманих хуліганів.

Серед своїх досягнень польські організатори футбольного чемпіонату називають вирішення мовного питання. Мовляв, іноземці зможуть без проблем порозумітися зі спеціально підготованими правоохоронцями та лікарями. Скажімо у Варшаві під час чемпіонату діятиме вісім поліклінік, де до лікарів можна буде звернутися англійською, німецькою, французькою та російською мовами.

Натомість поляки побоюються, що не встигнуть модернізувати залізничне сполучення між містами, де відбуватимуться матчі. УЄФА вимагає, аби подорож залізницею між містами, де відбуватимуться матчі, тривала не довше, ніж три години. Якщо з польської столиці до Гданська можна доїхати за три години, то вже з Вроцлава до Ґданська потяг їде приблизно 8 годин. Судячи з темпів спорудження автомобільних доріг, небагато шансів й на те, аби збудувати обіцяні два роки тому швидкісні автостради.

У 2008 році міністр інфраструктури Цезари Ґрабарчик твердив, що саме 2010 рік буде ключовим у спорудженні нових автострад. Тепер же польські чиновники кажуть, що рекордним щодо кількості збудованих автострад буде рік проведення чемпіонату. Якщо цьогоріч буде споруджено тільки 92 кілометри швидкісних автострад, то у 2012-му майже 800. Утім, не виключено, що вболівальники, які подорожуватимуть автомобілями, таки постоять у заторах. Швидкісні автостради з Варшави до Гданська та з Вроцлава до Познані появляться щойно після футбольного чемпіонату.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG