Доступність посилання

ТОП новини

Львівський стадіон після Євро-2012: пропозицій обмаль


Львів – Стадіон у Львові до Євро-2012 обійдеться державі у понад мільярд 700 мільйонів гривень. Ще місяць тому у Кабміні називали суму на 800 мільйонів меншу. Чи стане цей спортивний об’єкт самоокупним після проведення чемпіонату з футболу, а чи, навпаки, поросте травою?..

Львівський стадіон розрахований на 33 400 місць і рівно через рік його мають урочисто відкрити і розпочати футбольні матчі. Такою є вимога УЄФА. Ця організація ще торік вимагала від мерії бізнес-план експлуатації стадіону після Євро-2012. На сьогодні власником стадіону є держава і саме на її відповідальності розвиток спортивної арени.

Те, що не знайшлося жодного інвестора – ані на будівництво стадіону, ані на розбудову аеропорту – є тривожним сигналом для Львова, наголосив у розмові архітектор, доктор технічних наук Микола Габрель.

«Зрозуміло, що інвестор все прораховує чи буде прибутковим той чи інший об’єкт. Якщо нікого не зацікавив стадіон і аеропорт, значить не бачать перспектив розвитку, що б не казала влада», – каже Габрель.

Урядовці обіцяють, що створять державну структуру, яка займатиметься питаннями розвитку стадіону. Міський голова Львова Андрій Садовий зазначає, що після Євро-2012 розпочнуть активно розбудовувати інфраструктуру довкола стадіону. Сюди перенесуть усі адміністративні будівлі з центру – мерію, обласну адміністрацію і раду, суди, міліцію, прокуратуру. Але як це впливатиме на самоокупність стадіону?..

Прокуратура порушила 9 кримінальних справ щодо зловживання коштами для Євро-2012

Керівник Департаменту з підготовки Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний каже, якщо стадіон не буде самоокупний, то держава мала б вкладати гроші для його утримання.

«Що з ним відбудеться? Це питання до власника – до держави. Поки що не знаю, чи в них є глибоке бачення. Концепція передбачає використання стадіону для місцевих футбольних клубів, для проведення футбольних матчів, різних концертних заходів. Планують набрати людей, які б опрацювали план використання стадіону», – розповів Засадний.

Тим часом директор проекту «Будуємо європейську Україну» Петро Мавко переконаний, що варто залучити фахових людей, які б прорахували усі можливі варіанти діяльності спортивної арени у Львові після Євро-2012, знались на маркетингу, а головне, щоб мали стратегічне мислення і бачення.

«Варшава на 20 років наперед продумала, що має відбуватись на їхній спортивній арені. Врахуймо, що там є міжнародні аеропорти, дешевші авіарейси, кращі дороги і відсутність кордонів».

Однак найбільше розмов у Львові триває не стільки щодо подальшого використання стадіону, як щодо фінансування цього об’єкту. Адже мова про великі державні гроші. Новий уряд суттєво збільшив суму видатків. Урядовці і керівництво стадіону пояснюють це тим, що мільярд двісті тисяч гривень скерують на будівництво, а 500 мільйонів на об’єкти інфраструктури.

Прокуратура області уже порушила 9 кримінальних справ на загальну суму збитків близько 30 мільйонів гривень. Тобто, за даними прокуратури, списувались гроші без фактичного проведення робіт. До слова, чимало львівських посадовців прилаштували свої рідних і знайомих до проектів Євро-2012.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG