Доступність посилання

ТОП новини

Львівське летовище зачепило приватні інтереси львів’ян


Автомобілісти Львова протестують проти знесення їхніх гаражів для розширення злітної смуги летовища до Євро-2012
Автомобілісти Львова протестують проти знесення їхніх гаражів для розширення злітної смуги летовища до Євро-2012

Львів – Будівництво нового аеропорту у Львові зачепило інтереси кількох сотень львів’ян: задля розширення злітної смуги мають знести їхні приватні гаражі. Роботи з усунення гаражних кооперативів уже розпочалися, але їхнім членам місцева влада так нічого й не запропонувала взамін.

Понад півсотні представників від двох кооперативів прийшли з пікетом під стіни Львівської обласної адміністрації. Вони тримали у руках плакати, написані українською, англійською, польською мовами, з вимогою надати і облаштувати нову земельну ділянку під гаражі.

Люди готові звільнити територію за умови, якщо їхні гаражі перенесуть на іншу земельну ділянку, заасфальтовану і з електропостачанням. Однак Львівська міськрада не ухвалює рішення надати земельні ділянки під гаражні кооперативи.

Львів’яни відстоювали свої права у мерії, але не достукались до депутатів. Останні вказують на державу, яка взяла на себе всю відповідальність за будівництво львівського летовища.

Чиновники не хочуть спілкуватися з людьми, кажуть демонстранти

Як вважають учасники протесту, саме чиновники обласної адміністрації здійснюють незаконні кроки.

«Держава вирішила викупити наші гаражі для розширення злітної смуги. Є відповідне розпорядження Кабміну і діє Закон про порядок відчуження об’єктів суспільної власності для суспільних потреб. Однак чиновники обладміністрації не дотримуються норм Закону. Від нас вимагають уже забиратися, хоча гаражі не викуплені і не оцінені, нам пообіцяли ділянку, і не дає мерія», – каже один із них, Андрій Твердохліб.

«Ми налаштовані конструктивно, але ми не маємо з ким спілкуватись. До нас обіцяли приїхати чиновники – 200 людей чекали, і нікого не було. Ми хочемо побачити документи, коли все зроблять, а тим часом є хамське ставлення. Приїжджає міліція, вирізають замки, вивезли три гаражі. Але на якій основі це роблять? Ми вимагаємо діяти згідно з законом. Ми звертатимемось до всіх високопосадовців», – додає інший учасник протесту Юрій Гринечко.

Віце-прем’єр вказав на місцеву владу

У центрі Львова відкрили клумбу у формі логотипу Євро-2012
Віце-прем’єр Борис Колесніков наголосив у коментарі Радіо Свобода, що саме місцева влада має залагодити конфлікт із мешканцями, чиї інтереси зачіпаються під час зведення об’єктів до Євро-2012, а Кабмін під це надасть кошти.

«Все, що потрібно від уряду, ми зробимо. Ми вже надали кошти під один гаражний кооператив, надамо і під цей, але нехай місцева влада потурбується про те, щоб вирішити питання з людьми. Без нового аеропорту Львів не має перспектив, і тому люди теж мають пожертвувати і поступитись. Делікатні питання з мешканцями має вирішити місцева влада», – наголосив Борис Колесніков.

Люди налаштовані захищати свою власність, вдаючись і до радикальніших кроків, якщо місцева влада їх не почує.

У час, коли мешканці протестували під стінами обладміністрації, все керівництво на чолі з віце-прем’єром відкривало у центрі Львова розкішну квіткову клумбу у формі логотипу футбольного турніру. Він мав би об’єднати усіх мешканців, наголосив віце-прем’єр.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG