Доступність посилання

ТОП новини

Футбольна інспекція


В Україну приїхали футбольні ревізори. Президент УЄФА Мішель Платіні відвідує Україну, щоб побачити, як іде підготовка до проведення чемпіонату Євро-2012. Представники української влади, відповідальні за організацію європейської першості, визнають: підготовка спортивних арен у Києві та Львові гальмується.

Президент УЄФА Мішель Платіні ще наприкінці березня заявляв, що затягування будівництва стадіонів ставить під сумнів проведення чемпіонату. «Я стурбований, оскільки ми поклалися на країну, на її владу. І я особисто їду в Україну, щоб зустрітися з новим Президентом та урядом і отримати додаткові гарантії. Я стурбований, оскільки будівництво стадіону в Києві не зрушене з мертвої точки», - непокоїться Платіні.

Неефективна робота львівських чиновників?

Мішель Платіні приїхав до Львова і Києва, щоб на власні очі побачити, як тепер уже нова влада виконує зобов’язання щодо підготовки до Євро-2012. На 7 квітня заплановані відвідини будівництва нової злітно-посадкової смуги у ДП «Міжнародний аеропорт Львів», а також відвідини недобудованого львівського стадіону.

За оцінками експертів, саме у Львові найгірша ситуація з підготовкою до Євро-2012. Наприкінці березня Львівська міськрада передала будівництво стадіону в управління держави. Кабмін повністю фінансуватиме вартість спортивної арени та інфраструктури. Крім того, за інформацією місцевої кореспондентки Радіо Свобода, нещодавно змінили і генпідрядника будівництва. У державну власність перейшов увесь майновий комплекс стадіону. Невдовзі незалежна експертиза визначить суму, яку мерія вклала у будівництво спортивної арени; за два попередні роки з міського бюджету виділили майже 135 мільйонів гривень.

Від початку будівництво спортивної арени супроводжувалося скандалами. Продовжуються вони й нині. Народний депутат України Володимир Пилипенко звернувся до Генпрокуратури із запитом «перевірити причетність чиновників львівської міськради і міського голови Андрія Садового до фінансових махінацій під час підготовки Львова до чемпіонату з футболу Євро-2012». Мова йде про те, що внаслідок неефективної роботи чиновників від 2007 до 2009 року на проектно-кошторисну документацію стадіону витратили понад п’ять з половиною мільйонів гривень. Проектно-кошторисна документація австрійської компанії «Альпіне Бау ГмбХ», маріупольського бюро «Гермес» та німецької організації «Арена.Ком» різні і не відповідають нормам безпеки будівельних конструкцій такого великого масштабу. Володимир Пилипенко стверджує, що фактично проектна документація, з якою сьогодні працюють підрядники на будівельному майданчику, суперечить чинному законодавству. «Я у своєму запиті опирався на результати перевірки міжвідомчої комісії з питань боротьби з корупцією. Оскільки мені стали відомі такі факти, тому і звернувся до Генпрокуратури, щоб та перевірила, наскільки загрозливою є ситуація», - сказав Володимир Пилипенко.

«Непосильних завдань немає»

Віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков під час інспекції київського стадіону заявляв, що реконструкція НСК «Олімпійський» суттєво гальмується і зараз, на його думку, це найризикованіший об'єкт проведення Євро-2012.

Проте київська влада запевняє, що зі стадіоном впораються вчасно. «Безумовно, стадіон буде побудований, безумовно, ми встигнемо все виконати, хоча і є відставання. Зараз забезпечується фінансування, стадіон Олімпійський будується Міністерством сім’ї, молоді та спорту. Київ причетний до цього лише в тому ракурсі, що стадіон розташований на території міста. Але ж стадіон – це державне підприємство, воно фінансується з держбюджету, будівництво його контролюється міністерством. Повірте, всі рішення, які залежать від місцевої влади видаються вчасно», - каже Анатолій Голубченко, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації.

Україна згаяла багато часу, але шанси відновити довіру УЄФА і організувати чемпіонат ще є, переконаний і директор чемпіонату Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський. «Згідно з першими кроками уряду, які є доволі оптимістичними, кошти будуть забезпечені. Таке завдання сьогодні поставив і Президент, і над пошуком таких коштів сьогодні працює уряд. Ми маємо зараз той результат, який маємо. На жаль, процес підготовки проходить не так, як він мав проходити. Але зараз ми маємо реальні шанси для того, щоб надолужити вже втрачене – я не кажу втрачене безповоротно, бо непосильних завдань немає».

Підготовка до проведення Євро-2012 може підірвати і без того кволу українську економіку, впевнений економіст Володимир Лановий. Інвестицій не вистачає, державний бюджет також дірявий, тому чи не єдине джерело фінансування, на думку експерта, це міжнародні позики. «Вони, звичайно, будуть дуже дорогими сьогодні. Але без них не обійтися. Можна було б просити Світовий банк, але можливо він не хоче давати гроші під такі об’єкти, хоч це і його профіль. Якщо не вдається, то треба виходити на єврооблігації. Зараз нема кредитних ресурсів у країні, тому Євро-2012 для України – це просто надзавдання. Якщо нашій державі вдасться виконати всі об’єкти на 80-90 %, то це будуть надзвичайно високі досягнення».

З іншого боку, Мішель Платіні сьогодні під час візиту до Львова заявив, що УЄФА все-таки довіряє обіцянкам української влади і бачить поступ у підготовці України до чемпіонату.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG