Доступність посилання

ТОП новини

Покращення життя у кредит. Державний борг України продовжує зростати


Київ – Упродовж червня державний борг України зріс більш, ніж на 5 відсотків. Представники владної команди заявляють, що ситуація повністю під контролем. Утім, на думку деяких експертів, нинішні темпи зростання державного боргу є критичними для української економіки. І якщо Кабінет Міністрів не змінить свою політику, то вже через два роки значна частина бюджету йтиме на обслуговування державного боргу.

За підрахунками, які Кабінет Міністрів зробив станом на березень місяць, державний борг України становив 93,5 відсотків ВВП. Тоді урядовці заявляли, що для перехідної економіки, якою є українська, це критично високий рівень. Між тим, державний борг продовжує зростати і надалі. За повідомленням Міністерства фінансів, упродовж червня він зріс більш ніж на 5 відсотків. У повідомленні наголошується, що це зростання значною мірою відбулося за рахунок залучення кредиту у розмірі 2 мільярдів доларів від російського ВТБ Банку.

Михайло Чечетов
Проте, тепер представники провладної команди переконують, що нічого страшно не відбувається. І, як зазначив Радіо Свобода регіонал Михайло Чечетов, державний борг почне знижуватися уже наступного року.

«Ми сказали, що цей рік буде роком стабілізації. Ми стабілізуємо ситуацію по всіх напрямках. Всі макроекономічні параметри будуть стабілізовані. І це буде стартовим майданчиком для зростання економіки і зменшення державного боргу в наступному році», – сказав Чечетов.

Що для ринкових економік прийнятно, для української – ні?


Опозиція ж заявляє, що нинішні темпи зростання державного боргу для України є критичними. І найнебезпечніше у цій ситуації те, говорить заступник голови парламентського комітету з питань економічної політики, бютівець Ігор
Ігор Єресько
Єресько, що на відміну від країн Європейського Союзу, розвиток економіки яких дозволяє залучати значні кредити, а потім безболісно їх віддавати, українська економіка не може собі цього дозволити.

«Українська економіка – унікальна. Зараз її не можна назвати ринковою економікою. Це, швидше, адміністративна система, яка стримує розвиток ринкових перетворень в Україні у цілому. Тому, можна сказати, що державний борг наближається до критичного», – зауважує бютівець.

Позичати, щоб віддавати

Із тим, що нинішній державний борг є критичним для України погоджується і економіст Андрій Новак. Проте, наголошує він, цей борг почав зростати два з половиною роки тому. Відтак, зазначає Новак, сьогодні вже можна говорити, що українська економіка живе лише за рахунок накопичення нових боргів, а частина нових запозичень іде на погашення старих.

«Якщо таким шляхом уряд продовжуватиме працювати і надалі, то вже через 2-3 роки більша частина державного бюджету буде йти на покриття попередніх боргів, – констатує експерт. – Вже у цьому році виплати за зовнішніми боргами не дозволяють виконувати навіть соціальні статті бюджету».

Що ж до кредиту stand-by у розмірі 15 мільярдів доларів, який Міжнародний валютний фонд таки погодився виділити Україні, то у даний момент, на думку Андрія Новака, це є рятівним колом для українського уряду для покриття бюджетного дефіциту. Проте, зазначає експерт, цей кредит є не панацеєю, а навпаки – ярмом. І допоки уряд не запровадить комплексної антикризової програми, передовсім, ухвалення майже бездефіцитного бюджету та запровадження стимулюючих програм для реальних секторів економіки, державний борг продовжуватиме зростати.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG