Доступність посилання

ТОП новини

Російський шпигун зняв з роботи трьох чеських генералів


Прага – Вище керівництво Чеської Республіки займається новим скандалом, пов’язаним із розкриттям діяльності російського шпигуна. Як з’ясовується, російський розвідник понад 15 років працював психологом у дирекції в’язниці чеського міста Ïржіце. За цей час він зумів встановити тісні контакти зі службою Генерального штабу Чехії. Минулої осені він безслідно зник.

З інформацією про багаторічну роботу російського шпигуна в Чехії першими виступили чеські ЗМІ. Зокрема, сайт IHNed.cz повідомив, що в Чехії понад 10 років успішно працював російський розвідник Роберт Рахарджо.

Офіційно він обіймав посаду психолога у в’язниці. У вільний від роботи час і не менш активно агент встановлював контакти з вищим керівництвом Армії Чехії. Зв’язок тримав через жінку-майора з Генштабу, з якою зумів встановити тісний контакт.

Російський агент і три чеські генерали

Саме через жінку-майора Рахарджо, як припускають ЗМІ, міг отримувати інформацію про трьох генералів, один із яких був першим заступником начальника Генерального штабу Армії Чехії, другий – військовим представником при командуванні НАТО в Європі, а третій працював начальником Військової канцелярії президента країни.

Спроби з’ясувати в Міністерстві оборони Чехії більше про контакти російського шпигуна з майором чи генералами Радіо Свобода не вдалось. Відповідь була традиційною: «Більшої інформації щодо конкретної діяльності російського шпигуна повідомити не можемо».

Загадкове зникнення шпигуна

Від минулої осені Роберт Рахарджо, не вдаючись до пояснень, перестав ходити на роботу. За повідомленням чеського телебачення, він зник, навіть не попередивши дружину. За повідомленням Інтерполу, в Чехії він не живе і зараз переховується в Росії.

Загадкову відпустку без попередження на своїй основній роботі речник Тюремної служби Чехії Маркета Прунерова прокоментувала так: «Рахарджо працював у нас від 1994-го до 2009 року і виконував функції рядового психолога у в’язниці Ïржіце. Від вересня минулого року ми вважали його таким, що пропав безвісти, а вчора завдяки ЗМІ дізнались, що він живе в Росії. У нас він працював як громадянин Чеської Республіки».

Активізація російської розвідки в Чехії


Чеська розвідка знала про діяльність і контакти російського шпигуна й останні роки стежила за ним, а також за його контактами із трьома чеськими генералами і майором. Зараз усіх чотирьох високих військовиків усунено з роботи. Подальше розслідування справи з російським шпигуном чеська сторона не коментує.

Про активізацію російської розвідки в Чехії попереджала Інформаційна служба безпеки Чеської Республіки у своєму звіті за 2009 рік.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG