Доступність посилання

ТОП новини

Підозрюваного нацистського злочинця звинуватили в 430 тисячах убивств


Прокуратура в Німеччині висунула звинувачення підозрюваному охоронцеві нацистських концтаборів в співучасті в убивстві 430 тисяч євреїв і в особистому розстрілі десяти з них.

Прокурори в місті Дортмунді на заході Німеччини заявили в середу, що нині 88-річного Самуеля Кунца звинувачено через те, що в 1942–1943 роках він допомагав нацистам знищувати євреїв у таборі смерті Белжец у нинішній Польщі, біля Любліна.

Дата початку процесу над Кунцем, громадянином Німеччини і німцем за національністю родом із колишнього СРСР, іще не визначена.

Його особа привернула увагу прокуратури, коли він став свідком у справі Івана (Джона) Дем’янюка. Кунц, так само, як і Дем’янюк, був воїном радянської Червоної армії, потрапив у полон і був змушений до служби на нацистів.

Самуеля Кунца вже допитували в справах злочинів нацизму в 1960-х роках, але тоді його як рядового охоронця не притягали до відповідальності. Нині він є третім у списку єврейської організації, Центру Симона Візенталя, серед тих, кого цей Центр без суду називає «нацистськими воєнними злочинцями».

У таборі смерті Белжец за короткий термін його існування знищили, за оцінками дослідників, щонайменше 430 тисяч євреїв і ще не встановлені кількості (десятки чи й сотні тисяч) поляків і ромів. Цей табір залишився відносно мало відомий, бо майже всі до одного його в’язні були знищені в ньому чи потім в інших таборах.
XS
SM
MD
LG