Доступність посилання

ТОП новини

Чому вчать у релігійних школах Таджикистану


Прага – Релігійні школи в Таджикистані набувають популярності. Місцеві сільські мулли кажуть, що викладають там основи мусульманської релігії та моральні цінності, але влада підозрює, що самими проповідями про чистоту помислів на цих уроках не обходиться.

У далекому селі Понгоз, що на півночі Таджикистану, місцевий мулла Абдуумар Агмадов веде уроки ісламських принципів та моралі. Його учні, з якими він займається вечорами та по вихідних, – селянські діти від 8 до 16 років.

«Більшість батьків не хоче, щоб їхні діти стали надто релігійними, – зауважує мулла. – Вони хочуть лише, щоб діти мали якесь уявлення про релігію, та найголовніше, щоб вони трималися подалі від наркотиків і алкоголю. Вони хочуть за допомогою релігії навчити дітей моральних та етичних цінностей».

Випускник медресе Ахмадов має офіційну ліцензію на викладання у релігійній школі. А його заняття, що відбуваються у місцевій мечеті, є офіційно зареєстрованими. Але є і такі школи, які не отримали офіційного дозволу, де заняття проводяться по хатах, і вони останнім часом стали об’єктом прискіпливої уваги місцевої влади.

Незважаючи на те, що учні і вчителі цих шкіл ризикують потрапити до поліції, вони не втрачають, а, навпаки, набирають популярності. В суспільстві загалом спостерігається «новонавернення» до релігії. За опитуваннями, понад ¾ таджиків говорять, що іслам відіграє важливу роль в їхньому житті.

Під час нещодавніх рейдів на підпільні медресе було викрито сім із них в різних районах країни. Як кажуть офіційні особи, практично усі вони діяли у приватних будинках.

Влада Таджикистану вже роками бореться з підпільними релігійними школами. За останні роки було викрито сотні з них, і хоча це викликає міжнародну критику, таджицька влада заявляє, що її непокоїть потенційна загроза релігійного екстремізму.

«Не можна виключити, що є люди з радикальними ідеями»

Імам Мугаммадджон Ортіков, якого оштрафували за викладання в незареєстрованій школі, стверджує, що влада всіма способами намагається переслідувати релігійних викладачів.

«Вони використовують будь-який привід. Вони кажуть, що ми перетврюємо дітей на прихильників таких екстремістських організацій, як «Хізб-ут-Тахрір». Але ми не навчаємо нічому іншому, ніж Коранові. Вони навіть дітей допитували, чого ми їх навчаємо», – говорить імам.

На відміну від державних медресе, незареєстровані школи не вимагають оплати, і багатьом батькам це підходить, тож вони навіть не питають у мулли, чи він має ліцензію.

Давлатпочо Азізова, яка посилає свого 14-літнього сина на уроки до мулли, говорить, що для хлопця релігійна освіта потрібна як база для всього подальшого життя.

«Мій син хоче стати пілотом, – каже вона. – Але для нас, батьків, важливо, щоб він мав добру дисципліну. Тому ми послали його до мулли вивчати релігійні книжки, молитви».

Але мулла із зареєстрованої школи говорить, що розуміє і занепокоєння влади. Мулла Агмадов зауважує, що хоча і вірить, що більшість шкіл дійсно викладають Коран, ніколи не можна однозначно стверджувати це. «Не можна виключити, що є люди з радикальними ідеями, які намагаються нав’язати їх і учням», – зазначає мулла Агмадов.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG