Доступність посилання

ТОП новини

В українських судах говоритимуть і російською – офіційно


Київ – Опозиція обурена новою нормою, котра дозволяє використовувати російську мову в судах. Новий статус регіональних мов, у тому числі російської, передбачає закон України про судоустрій, який на початку тижня підписав Президент Віктор Янукович. Деякі експерти наголошують, що зазначена норма взагалі порушує Конституцію України. Натомість у Партії регіонів кажуть, що втілюють в життя норми Європейської хартії регіональних мов.

Юристи пояснюють: раніше норма використовувати російську мову поширювалася лише на кримінальні процеси. Цивільні ж справи велися винятково державною мовою, а російськомовним громадянам надавали перекладача.

Новий закон дає зелене світло судам використовувати російську мову як офіційну в усіх процесах, а також у документації.

«Регіони» підіграють російськомовному електоратові – бютівець

Голова тіньового уряду від БЮТ Сергій Соболєв висловлює сумнів, що, крім російської, інші регіональні мови справді будуть використовувати в судах, хоча в новому законі наводиться увесь їхній перелік.

«Розказували про те, що це нібито спростить процедуру судочинства, – зауважує опозиціонер. – Але я хочу побачити, коли представник якоїсь рідкісної мовної групи буде вимагати, щоб йому надали перекладача або можливість вести судочинство його рідною мовою, як швидко буде тоді використано цей закон для вирішення такого питання».

Сергій Соболєв каже, що у Партії регіонів хотіли вирішити лише одне питання – підіграти російськомовному електоратові. На ділі ж цей закон, за словами опозиційного політика, ускладнюватиме процес судочинства. Нечисті на руку громадяни будуть вимагати перекладача з якоїсь рідкісної мови з метою затягнути судовий процес.

Натомість у Партії регіонів запевняють, що новий закон просуває Україну до Європи. «Ми захищаємо регіональні мови. Ми взяли на себе зобов’язання імплементувати Європейську хартію регіональних мов», – зауважив регіонал Вадим Колесніченко, згадавши членство України в Раді Європи.

Європейська хартія захищає мови, що зникають, а не такі, як російська – експерт

Доктор юридичних наук Володимир Василенко спеціально вивчав європейські норми у мовній сфері. Він запевняє, що новий український закон взагалі немає жодного стосунку до Європейської хартії регіональних мов.

«Мета Хартії – забезпечити охорону мов, які перебувають на межі знищення. В преамбулі Хартії говориться, що застосування норм Хартії в жодному разі не повинно шкодити застосуванню офіційних або державних мов країни», – зазначає експерт. Російській же мові знищення не загрожує. Згідно з останнім переписом населення, рідною її назвали 30 відсотків громадян.

У Партії регіонів, найімовірніше, користуються неправильним перекладом Європейської хартії регіональних мов, каже Володимир Василенко. Він зауважує, що вимога використовувати російську як офіційну в судочинстві порушує статтю 10 Конституції України, в якій зазначається, що державною мовою в Україні є українська.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG