Доступність посилання

ТОП новини

США: заборона на BlackBerry в ОАЕ – небезпечний прецедент


Сполучені Штати Америки висловили розчарування планами влади Об’єднаних Арабських Еміратів припинити в мобільних мережах країни надання послуг комунікаційних пристроїв BlackBerry із посиланням на «інтереси національної безпеки».

Як заявив учора речник Державного департаменту США Філіп Кроулі, це рішення встановлює небезпечний прецедент обмеження свободи інформації.

США також вимагають від влади ОАЕ пояснень, які інтереси безпеки країни можуть поставити під загрозу можливості цих комунікаторів.

У неділю Телекомунікаційний регуляторний орган Об’єднаних Арабських Еміратів оголосив, що в жовтні обмежить надання послуг мобільних комунікаційних пристроїв BlackBerry з міркувань «національної безпеки».

Як мовилося в повідомленні, здійснення комунікаційних можливостей апаратів цієї марки, зокрема, електронної пошти, служби швидких повідомлень і перегляду інтернету, буде припинено з 11 жовтня, бо влада країни не має можливостей нагляду за ними. Це стосуватиметься і внутрішніх користувачів, і прибульців, які використовуватимуть мобільні мережі ОАЕ для роумінгу.

Урядовий орган, що відповідає за цензурування певного матеріалу в інтернеті, зокрема, блокування порнографії, інших зображень оголених тіл, а також деяких політичних сайтів, раніше вже попереджав, що послуги мережі BlackBerry надаються «неналежним чином» через те, що, як скаржаться цензори, деякі дані користувачів зберігаються на серверах компанії за кордоном.

Пристрої BlackBerry виробництва канадської компанії RIM не лише є мобільними телефонами, а й мають низку інших комунікаційних можливостей, зокрема, електронної пошти чи служби швидких повідомлень. При цьому комунікатори цієї марки використовують власні мережі поширення таких повідомлень і використовують власне шифрування, що значно утруднює контроль над діями їхніх користувачів із боку спецслужб.
XS
SM
MD
LG