Доступність посилання

ТОП новини

Кодекс спотикання: проект «податкової конституції» винесли на громадське обговорення, не узгодивши в уряді


Київ – Проект нового податкового кодексу офіційно опублікували в «Урядовому Кур’єрі» та винесли на громадське обговорення. Тим часом голова робочої групи із доопрацювання податкового кодексу Сергій Тігіпко заявив, що є й інша версія законопроекту, яку готує очолювана ним урядова робоча група. Очільники Мінфіну та податкової адміністрації обіцяють, що в підсумку законопроект враховуватиме інтереси і держави, і бізнесу, і суспільства. Частина ж експертів та представники опозиції називають обговорення фарсом, а представлений Міністерством фінансів проект – невдалим.

Зменшення кількості податків, переважно за рахунок місцевих, зменшення кількості платників єдиного податку, часткові канікули для тих, хто починає бізнес та дієве адміністрування податків. Ці та інші зміни у фіскальній системі України обіцяють представники Міністерства фінансів та Державної податкової адміністрації, які взяли участь у підготовці проекту податкового кодексу, винесеного 4 серпня на громадське обговорення.

Заступник міністра фінансів України Тетяна Єфименко
Заступник міністра фінансів України Тетяна Єфименко, розповідаючи про зміни, які містить новий проект, зауважила: «Як діятиме спрощена система оподаткування, якщо в нинішній редакції маємо обмеження, у порівнянні з чинним законодавством? Відповідь: людина може перейти на звичайне оподаткування і отримає право не платити податок на прибуток три роки та інші преференції. Бухгалтерський облік буде взятий за основу для визначення об’єкту оподаткування».

Що ж до обіцяних податків на багатство, то їх мають замінити податки на дорогі товари, обіцяє Тетяна Єфименко. «Акцизи і податки на додану вартість будуть тим більшими, чим дорожчим є товар. Мета, на яку спрямоване поліпшення адміністрування податків, – щоб реалізувався принцип справедливості», – каже вона.

Податковий кодекс обіцяють відшліфувати безпосередньо перед другим читанням

Проект, ухвалений 17 червня у першому читанні, був недосконалий, але громадське обговорення і доопрацювання зробить його цілком прийнятним, відзначає депутат-регіонал, член Комітету з податкової та митної політики Олег Царьов.

«Коаліція підтримала його в першому читанні за умови, що він буде доопрацьований. Опублікований 3 серпня проект набагато кращий, але це є дуже серйозна ініціатива Президента, і тому ми маємо зібрати всі можливі зауваження й пропозиції в економістів, підприємців… Образно кажучи, цим обговоренням ми розсуваємо стіни парламенту до меж України».

Олег Царьов наголошує, що це єдиний проект податкового кодексу, який парламент та уряд схвалили до обговорення. Решту проектів він називає політичними.

Тим часом віце-прем’єр Сергій Тігіпко заявив у середу, що очолювана ним робоча група завершує роботу над другою версією кодексу, і він буде готовий за два дні. За його словами, проект відрізнятиметься від щойно опублікованого. Зокрема, він міститиме м’якшу систему адміністрування податків.

Заступник голови партії «Сильна Україна» Олександра Кужель
А заступник голови партії «Сильна Україна» економіст Олександра Кужель заявила, що Мінфін та Податкова адміністрація не мали публікувати нинішню версію податкового кодексу, оскільки вона не проходила обговорення в уряді і не враховує напрацювань робочої групи з підготовки кодексу, яку очолює Сергій Тігіпко.

Зі свого боку, Олег Царьов каже, що Сергій Тігіпко не впорався із завданням ще тоді, коли відповідав за підготовку проекту кодексу до першого читання.


Політичні групи уряду змагаються за право подати кодекс як «власний проект»

Те, що відбувається сьогодні довкола майбутнього податкового кодексу, є передовсім роботою політиків на публіку і свідчить про відсутність єдиної позиції в уряді, пояснює економіст, автор книги «Як підняти українську економіку» Андрій Новак.

«Обговорення податкового кодексу – фікція, бо такий кодекс – це вузько спеціалізований документ, і його мають готувати лише фахівці. Політики лише створюють видимість залучення суспільства. Те, що над кодексом працюють різні групи, свідчить, що кожна політична течія в уряді хоче подати кодекс як свій власний продукт, – пояснює експерт. – Але згадаймо, що вже маємо бюджетний кодекс, який визначає сталі засади податкової політики. І з них уже зрозуміло, що змін не буде. Що в Україні намагаються законсервувати чинну фіскальну систему».

Цю систему, за словами Андрія Новака, експерти Єврокомісії вже визнали найменш ефективною у Європі, поруч із податковою системою Молдови.

Громадське обговорення податкового кодексу триватиме до 20 серпня. Етапи обговорення відбудуться у Харкові, Києві, Львові, Донецьку та Сімферополі, а також віртуально на базі кол-центрів Мінфіну. У вересні результати обговорення мають підсумувати в уряді, і лише після цього законопроект піде на друге читання до парламенту.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG