Доступність посилання

ТОП новини

«Пенсійні ресурси»: дефіцит Пенсійного фонду та джерела його наповнення


Наприкінці нинішнього року можуть початися затримки із виплатами пенсій в Україні. Про це заявив колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко. Тим часом Уряд затвердив бюджет Пенсійного фонду з дефіцитом понад 26 мільярдів гривень. При цьому урядовці запевняють, що пенсіонери отримуватимуть свої гроші своєчасно. Чи будуть затримки із виплатами? Та як скоротити дефіцит Пенсійного фонду?

Коли є додаткові кошти від російського кредиту і Міжнародного Валютного Фонду, проблем із виплатами пенсій у найближчі 3-4 місяці не буде, прогнозує колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко. Але потім можуть виникнути труднощі, не виключає він. І додає, що у Пенсійному фонді фактично вже не вистачає коштів для своєчасної виплати пенсій у нашій державі.

«Що вже говорити про те, що пенсії українцям треба збільшувати. Звичайно, такого ресурсу в Пенсійного фонду на сьогоднішній день немає. На сьогодні план збору коштів у Пенсійному Фонді складає 98% від планових цифр. Якщо ця тенденція буде продовжуватися, додатковий дефіцит бюджету Пенсійного фонду збільшиться іще щонайменше на 4 мільярди наприкінці цього року», - сказав Павло Розенко.

Тисячі підприємств Дніпропетровщини мають борги перед Пенсійним фондом


Пенсійні виплати на Дніпропетровщині здійснюють вчасно, кажуть в Управлінні Пенсійного фонду в області. Проблеми виникають хіба що з наповненням фонду і платежами підприємств. Наразі понад 3,5 тисячі підприємств Дніпропетровщини мають борги до Пенсійного фонду, загалом це понад 130 мільйонів гривень.

Доплати до пенсій та соціальної допомоги у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму на Дніпропетровщині вже зробили. У зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму фахівці провели перерахунок за майже мільйоном справ пенсіонерів. Середній розмір підвищення склав 70 гривень.

Таким чином середньомісячна пенсія на Дніпропетровщині – майже 1,1 тисячі гривень, однак у переважної більшості пенсія не дотягує і до 900 гривень.

Дніпропетровчанка Раїса Іванівна має 50 років робочого стажу на шкідливому виробництві – меблевій фабриці. До того ж жінка – учасник війни. Її пенсія зараз складає 860 гривень. «Діти оплачують квартиру, а мені лишається на ліки, та ще що поїсти піти купити. М’яса не беру, а таке – огірочки. Якщо грошей не вистачає, то донька допомагає», - пояснює пенсіонерка.

Джерела для наповнення Пенсійного фонду є

Натомість експерт Віталій Мельничук не сумнівається у виконанні пенсійних зобов'язань. Він стверджує, що це не залежать від дефіциту Пенсійного фонду. Джерела для поповнення цього фонду є, наполягає експерт.

«У Законі «Про бюджет» є 56 стаття (так званих, особливих положень), де сказано: якщо в Пенсійному фонді грошей немає, він має право брати з єдиного казначейського рахунку безвідсоткову суму в необмеженій кількості для виплати пенсій», - зазначає Віталій Мельничук.

Незважаючи на те, що дефіцит Пенсійного фонду - понад 26 мільярдів гривень, у державному бюджеті вистачає коштів на пенсії. Це, зі свого боку, зазначає народний депутат від Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара. За його словами, пенсії в Україні виплачуватимуть вчасно.

«Згідно з вимогою МВФ, уряд вжив заходів щодо скорочення дефіциту бюджету. Ми отримали фінансову підтримку - перший транш від МВФ, 20% з якого піде саме на скорочення дефіциту бюджету. Я б так сказав: 2-3 лінії оборони стосовно захисту Пенсійного фонду нинішній уряд має», - повідомив Василь Хара.

Шляхи скорочення дефіциту Пенсійного фонду

Для скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду є два шляхи: або знаходити нові джерела наповнення цього фонду, або випускати його облігації, вважає експерт Олександр Жолудь.

«Крім виплат з Фонду оплати праці, у Пенсійний фонд до останнього часу бралися гроші з валютно-обмінних операцій, продажу дорогоцінних металів, з операторів мобільного зв’язку. Відповідно, варіант перший - збільшуємо доходи за рахунок або підвищення наявних ставок, або обкладаючи цим внеском якісь інші бізнеси. Мінус від цього – це збільшення податкового тиску на економіку. Інший варіант – наприклад, випуск облігацій Пенсійного фонду».

Проте нам все одно треба вирішити, зазначає Олександр Жолудь, як ми ці борги в майбутньому будемо оплачувати – це основна проблема.

Для зменшення дефіциту Пенсійного фонду Уряд має встановити максимальну межу пенсій, а також обмежити виплати спеціальних пенсій, акцентує колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко.

Понад три мільйони українців претендують на спеціальні пенсії та більше мільйона вже отримують їх. Як вважає Павло Розенко, вони повинні сплачувати більші пенсійні внески - не 3%, а мінімум 10%. І має бути вибір у тих же чиновників, військовослужбовців та інших претендентів на спецпенсії: платити 3% і після виходу на пенсію одержувати звичайну пенсію, або платити 10% і отримувати спеціальну пенсію.

Павло Розенко пропонує встановити максимальну межу пенсії – наприклад, на рівні 10 прожиткових мінімумів. «У солідарній пенсійній системі» не може бути пенсія 10-30 тисяч гривень. Не тому що це погано, а тому, що людина протягом року, працюючи на відповідній державній посаді, не сплачує стільки внесків, щоб отримувати пенсію в 30 тисяч гривень. Межа отримання пенсії має бути встановлена», - пояснив він.

В Україні 12,5 мільйонів пенсіонерів. 60% із них отримують пенсії максимум 800 гривень. Водночас близько 3 тисяч осіб мають 10 тисяч гривень пенсії. Є ще 60 пенсіонерів, яким платять по 20 тисяч гривень щомісяця.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG