Доступність посилання

ТОП новини

Вивести зарплати «з тіні» пропонує уряд Миколи Азарова


40 відсотків усіх зарплат в Україні виплачують у конвертах, за даними податківців. Від початку нинішнього року вони виявили в Україні 30 тисяч найманих робітників, які працювали без трудових договорів. Оплачували цю працю теж неофіційно – в конвертах. Завдяки «детінізації» урядовці сподіваються поповнювати держбюджет на 20 мільярдів гривень щороку. Чи реально отримати такі кошти? Як можна легалізувати зарплати на підприємствах? Які переваги «білої зарплати»?

Директор із зарплатою 800 гривень – це нонсенс, проте в Україні нараховується близько тисячі двохсот таких керівників із мізерним окладом, зазначають у Держкомпідприємництва. Чиновники цього відомства спільно з податківцями розробили законопроект, який позбавляє підприємців права занижувати заробітну плату, зазначив один з керівників комітету, який не захотів себе назвати. За його словами, згідно з цим законопроектом, встановлюється мінімальна індикативна заробітна плата, нижче якої роботодавець платити не може і з неї сплачує податок.

Заниження офіційної зарплатні – найпопулярніша схема «тінізації»


Схеми «тінізації» заробітних плат використовують різні. Одна із найпопулярніших – офіційне заниження розміру зарплат, розповідає речник Державної податкової адміністрації України Тамара Куцай. За її словами, офіційна зарплатня (й соціальні відрахування) людям виплачується одна, а в конверти - кладеться інша. «Головне управління Податкової міліції нещодавно проводило операцію з виявлення тіньових зарплат. Там навіть в оперативному відео видно, як зарплата викладена в конверти з надписами прізвищ людей, які мають її отримати», - зазначила речник Державної податкової адміністрації України.

Підприємців, які практикують незаконні схеми виплати зарплат, виявляють за обігом коштів. Якщо він складає мільйони гривень, а у зарплатних відомостях записані тисячі - це викликає підозри податківців. Але, працювати законно – у нинішніх умовах – це значить самому зав’язати собі мотузку на шиї, говорить дружина приватного підприємця на Полтавщині Марія Онишко. Нинішня система оподаткування побудована таким чином, що приватні підприємці працюють собі на збиток. За її словами, 40 відсотків – це занадто велике податкове навантаження на заробітну плату. Окрім того, умови для фізичних і юридичних осіб, які займаються одним видом діяльності, мають бути однаковими.

«Треба, щоб ті, хто отримує зарплату бажали легальних виплат»

Підприємцям вигідніше виплачувати «чорну» зарплату, для них зараз чи не єдиний спосіб виживання, зауважує колишній віце-прем'єр України Володимир Лановий. Якщо вийти з тіні, доведеться нараховувати на 40 відсотків більше – до Пенсійного та інших соціальних фондів. Вирішення проблеми – Пенсійна реформа, вважає Володимир Лановий.

«Треба, щоб ті, хто отримує зарплату бажали легальних виплат. А відбудеться це, якби хоча б частина з відрахувань йшла працівникам на їх особисті пенсійні рахунки - тоді вони не відходять державі, а лишаються у робітника і він, приходячи на роботу, ставить умову: я хочу щоб це було легально, оскільки я отримую чисту зарплату свою, плюс нарахування на свій пенсійний рахунок», - зауважив Володимир Лановий.

Євген, фінансовий аналітик, отримує «білу зарплату» і має з того низку переваг. За його словами, отримуючи офіційну зарплату, працівник має змогу скористатися податковим кредитом. Євген два роки тому взяв у кредит квартиру, близько 15 % виплат йому відшкодовують з соціальних відрахувань.

«Із відрахувань з офіційної зарплати громадянам можуть відшкодувати певний відсоток на навчання, на медицину або на іпотечний кредит. Якщо б я отримував зарплатню в конверті, нехай навіть цю ж велику суму, то відрахування мого роботодавця були б мінімальними і я б уже не зміг ці гроші назад собі повернути», - розповів Євген.

Примусити роботодавців легально платити зарплату можуть лише самі працівники. Можливо, виграючи сьогодні вони точно програють завтра. Адже, одержуючи зарплату в конвертах, людина втрачає соціальну захищеність, оскільки пенсію вона отримає лише з офіційно нарахованої суми зарплати. Водночас працівник позбувається не лише гідної пенсії, а й лікарняних, банківських кредитів, декретних виплат тощо.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG