Доступність посилання

ТОП новини

Нащадки нацистів і жертв Голокосту зустрілися й … примирилися


Понад тисячу осіб взяли участь у «Марші життя»
Понад тисячу осіб взяли участь у «Марші життя»

Київ – Двісті громадян Німеччини прибули до України, щоб вибачитися перед нащадками жертв Голокосту і тими, хто вижив. Вони взяли участь у «Марші життя», присвяченому 69-й річниці трагедії у Бабиному яру, і зустрілися з мешканцями Києва, які потерпіли від трагедії.

Мешканець Німеччини Ганс Петер Бестен із дитинства чув про злочини нацизму під час Другої світової війни, зокрема про знищення євреїв – Голокост. Але донедавна думав, що його предки до тих подій непричетні. Доки не дізнався, що у час війни його дід служив на теренах України.

«Я знав, що він був військовим лікарем. І почав займатися його особистою історією. Мати розповіла, що дід загинув у Тернополі, – каже Ганс Бестен. – Я знайшов на горищі дідів паспорт, і там було записано, що в час війни він побував у Харкові, Полтаві, Києві та інших містах. Саме в той час, коли там знищували українців та євреїв. Отже, мій дід брав у цьому участь. Це величезний тягар на моєму сумлінні. І я приїхав просити пробачення».

«Щоб не чули пострілів – грала музика та ревли літаки»


За різними підрахунками, в Україні нацисти розстріляли понад півтора мільйона євреїв. Найбільш масові вбивства відбувалися у Бабиному яру в Києві. Киянка Елеонора Гройсман втратила там багатьох членів своєї родини.

«Єврейські жінки та діти постраждали більше за всіх. Їх легко було знайти та взяти на облік, – зауважує Гройсман. – А потім були оголошення, що всі євреї мають з’явитися у Бабин яр, щоб звідти виїхати в нове поселення. За невиконання – розстріл. Люди не знали, куди йдуть. Розстрілювали маленькими партіями по 40 осіб за перегородкою. Щоб не чули пострілів, грала музика та ревли літаки».

Сьогодні Ганс Бестен та Елеонора Гройсман зустрілися в Києві, під час «Маршу життя» біля меморіалу жертвам Бабиного яру. Він – щоб покаятися за злочини предків та інших німців, які служили нацизмові. Вона – щоб пробачити. Загалом тут зібралося близько двохсот німців та понад тисячу євреїв і українців, чиї родини зазнали втрат під час Другої світової.

«Марш життя» має сприяти примиренню між українцями, євреями та німцями, і стати пересторогою для всього світу, щоб трагедія не повторилася, наголошує організатор маршу, священик Йобст Біттнер.

«200 німців прийшли сюди просити пробачення за злочини Голокосту. Сорок із них знають, що їхні предки були причетні до цих злочинів. На основі нашої історії, ми маємо виступити проти антисемітизму та нацизму, заявити, що це не може повторитися», – зазначає священик.

У Бабиному Яру має з’явиться «Алея праведників»


Сьогодні ворожнеча, породжена нацизмом, подолана, говорить президент Єврейської ради України Ігор Левітас.

«Німецький народ став найближчим другом євреїв, ми це відчуваємо, – каже він. – До нас часто прибувають німецькі делегації, відвідують Бабин Яр, і ми бачимо сльози каяття у них. Зараз ми спільно готуємося до відзначення 70-ліття Бабиного Яру. Тут з’явиться «Алея праведників». Ми увічнимо людей, які рятували від розстрілів євреїв. Серед них були люди багатьох націй – і українці, і навіть німці».

«Марш життя» вперше відбувся 2007 року в Німеччині, на місці концтабору Дахау. Відтоді він щороку проходить у багатьох країнах, зокрема у Польщі, Україні та Сполучених Штатах.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG