Доступність посилання

ТОП новини

У Києві беруться підтримувати молодих вчених


Київ – «Підтримка талановитої молоді – єдина перспектива для української науки» – під таким гаслом у Києві відкрилася наукова конференція «Математика та науки про життя: можливості й взаємозв’язки». За сприяння фонду імені фон Гумбольдта і посольства Німеччини упродовж двох днів в українській столиці молоді науковці розповідатимуть про свої відкриття у галузі математики та медицини.

Середній вік вчених в Україні – 54 роки. Директор Державного фонду фундаментальних досліджень Богдан Кияк нарікає, що серед молоді наука не дуже популярна. «Хоча за останні кілька років в Україні вдвічі побільшало аспірантів, але відомий і той факт, що близько третини таких молодих науковців рано покидають цю сферу і йдуть, наприклад, займатися бізнесом», – додає він.

Міжнародна наукова конференція «Математика та науки про життя...» надає можливість молодим українським вченим протягом кількох днів обмінюватися досвідом зі своїми іноземними колегами.

Україна і Німеччина: якою може бути співпраця?

Обговорюватимуть і питання українсько-німецької співпраці в науковій сфері, адже саме Посольство ФРН в Україні та Міжнародний фонд фон Гумбольдта – одні з ініціаторів цієї конференції.

За словами заступника генерального секретаря фонду фон Гумбольдта Гізели Янецке, українським вченим важливо налагоджувати міжнародну співпрацю, адже питанню мобільності в науковій спільноті нині приділяють багато уваги.

«Наукові досягнення не можуть належати якійсь одній країні – це зазвичай обмін досвідом, тому й виходить, що той чи інший винахід чи відкриття стає надбанням усього світу, – зазначає вона. – Важливо зрозуміти, що ані німецькі, ані українські науковці, ані вчені інших країн не можуть досягнути успіху, не обмінюючись досвідом».

Бракує обладнання і житла


Київський національний університет імені Тараса Шевченка – один із тих закладів, де готують не лише майбутніх спеціалістів у тій чи іншій сферах, але й науковців. В університеті впевнені, що молодих учених в Україні побільшає, якщо забезпечити їх необхідним для досліджень обладнанням та житлом, але, за словами проректора з наукової роботи університету Валерія Григорука, з цим в Україні поки проблеми.

«Якщо раніше підтримувалася концепція, що талант сам собі проб’є дорогу, то нині вона змінилася. Талант потрібно знайти, виховати і забезпечити належними умовами, а пізніше він віддячить за це сторицею», – каже Валерій Григорук.

Конференція «Математика та науки про життя: можливості та взаємозв’язки» завершиться 8 серпня врученням премій переможцям конкурсів молодих учених. Серед заявлених тем конференції – зокрема представлення методів боротьби з вірусом ВІЛ/СНІД, хворобами серцево-судинної системи та шляхів зменшення негативних наслідків Чорнобильської катастрофи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG