Доступність посилання

ТОП новини

Готелі до Євро-2012: запізнілий стимул законодавців?


Київ – Нерозвиненість готельної інфраструктури є однією з проблем на шляху до проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу. Інспектори УЄФА неодноразово звертали на це увагу організаторів Євро-2012. Цього тижня Президент України підписав закон, який має допомогти в розвитку і підготовці готельної інфраструктури. Його ухвалення економічні експерти і менеджери готельного бізнесу називають запізнілим.

З 1 січня наступного року нові або реконструйовані три-, чотири- і п’ятизіркові готелі на десять років звільнятимуться від податку на прибуток. Такі пільги стосуватимуться готелів, експлуатація яких розпочнеться до 1 вересня 2012 року. Економіст Андрій Новак вважає, що закон просто не встигне спричинити позитивний ефект до Євро-2012: «Треба було набагато раніше пропонувати існуючим готелям або міжнародним готельним компаніям на пільгових умовах землі, території, сприяння в дозволах на будівництво для того, щоб можна було швидко побудувати багато готелів у містах проведення змагань».

Подібну думку має і генеральний менеджер одного з готелів Львова Христина Попадюк. Очолюване нею підприємство має претендувати на обіцяні законом пільги, але не отримає їх. Причина очевидна: ще немає того прибутку, звільнення від податку на який передбачається.

Саме тому Христина Попадюк не може назвати конкретні цифри: «Коли розпочнуться більші обороти, відповідно ми швидше віддаватимемо кредит, і в нас буде прибуток, тоді я зможу сказати, яка це буде частина. На сьогоднішній день мені від цього закону… Він на мене не впливає, тому що в мене немає таких прибутків, які б я мала оподатковувати, тому що все йде на погашення кредиту».

Готельне питання і стратегічні завдання

Попри близькість Євро-2012, про початок нового будівництва зараз не йдеться – на планах інвесторів позначилася економічна криза. Христина Попадюк каже, що більш-менш успішно завершуються лише проекти, започатковані набагато раніше: «З того, що відомо мені, – ми збираємося з готельєрами, рестораторами, – на ринку Львова інвестиційна погода дуже погана. Можливо, цей закон спричинить пожвавлення ринку? Знаю, що дуже багато будівництв взагалі заморожені – припинилося фінансування, і вони не будуються. А щоб хтось щось нове інвестував, я такого не чула».

Економіст Андрій Новак схильний вважати, що мета законодавців стратегічна. Але тут важливішими стають принципово інші чинники, ніж футбольне свято тривалістю три тижні: «Зовсім інше: це розвиток готельного бізнесу як такого в країні. Це питання набагато більше залежить від такого питання, як привабливість країни у світі. Від цього показника залежить загальний потік туристів, які б користувались готелями, особливо високих класів».

Віце-прем’єр Борис Колесников, який відповідає за підготовку України до футбольного чемпіонату, державними пріоритетами вважає зведення стадіонів і будівництво доріг. З готелями, на його думку, впораються приватні інвестори. Наступні інспекції УЄФА дадуть відповідь на запитання, чи має рацію віце-прем’єр.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG