Доступність посилання

ТОП новини

Терактів в Україні в 2009-му не було – звіт Держдепартаменту США


Терористичних нападів в Україні в 2009 році не було, проте Міністерство внутрішніх справ повідомляло, що зупинило спробу атаки на етапі планування. Про це йдеться в звіті Державного департаменту США щодо міжнародного тероризму.

МВС затримало п’ятьох людей за планування цього сценарію, за яким планувалося вбивство лідера Меджлісу кримськотатарського народу, мовиться в звіті.

За даними Держдепартаменту США, затримані заявили, що вони були членами організації «Аль-Такфір валь-Хіджра», що базується в Єгипті. Затриманих чоловіків звинуватили в незаконному володінні зброєю та вибуховими пристроями. Ступені зв’язків групи із зовнішніми терористичними організаціями залишаються нез’ясованими, мовиться в звіті.

Крім того, в доповіді йдеться про те, що в грудні минулого року тодішній Президент Віктор Ющенко ветував зміни до закону України щодо відмивання грошей і фінансування тероризму. «Ці зміни розширили б обсяг фінансового моніторингу і стали б кроком, який би наблизив українське законодавство по боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму у відповідність до міжнародних норм», – заявляють у Держдепартаменті.

У звіті також мовиться, що український уряд продовжує робити внесок у стабілізаційні зусилля в Афганістані – під литовським лідерством у цій країні служать 10 українських офіцерів. У грудні Рада національної безпеки й оборони України оголосила, що уряд планує потроїти цей контингент у 2010 році.

Щодо кількості терористичних нападів у світі, то в доповіді мовиться, що в 2009 році їх було майже 11 тисяч, при цьому загинули близько 15 тисяч людей. За звітом, 60 відсотків цих нападів припадають на Ірак, Афганістан і Пакистан.
XS
SM
MD
LG